Zupa krem z zielonego groszku - bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Za oknem piękne słońce, przyroda budzi się do życia, wokoło dużo zieleni , niech więc i na talerzu będzie zielono ;-)
składniki na 3 porcje zupy- 1 łyżka masła
- 1 cebula szalotka
- 450 g mrożonego groszku
- 250 ml bulionu jarzynowego
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- sól, pieprz i pieprz cayenne do smaku
- kilka gałązek bazylii i groszek ptysiowy do podania
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i lekko ją przesmażamy. Wlewamy bulion, dodajemy groszek całość gotujemy ok 10 -15 minut. Wyjmujemy 1-2 łyżki groszku i odkładamy na bok .
Zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne . Wrzucamy odłożony groszek, dodajemy śmietanę i posiekaną świeżą bazylię - wszystko dokładnie mieszamy.
Zielony krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub z bagietką .
Smacznego :-)