Jesień to idealny czas na szarlotkę. W ogrodach drzewa uginają się od pięknych
i smakowitych jabłek.
O tej porze roku jabłka smakują wybornie, a szarlotka będzie miłym dodatkiem do popołudniowej, gorącej herbaty ;-)
Składniki na ciasto:- 400 g mąki orkiszowej (można użyć maki pszennej)
- 200 g zimnego masła
- 80 g ciemnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 mały cukier wanilinowy (2 łyżki)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 kg jabłek na szarlotkę
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki ciemnego cukru
- 3-4 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 1/3 łyżeczki soli
- garść orzechów włoskich
- cukier puder i cynamon do posypania
Wszystkie sypkie składnik na ciasto wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekane zimne masło i całość zagniatamy do momentu uzyskania zwartej kuli. W trakcie zagniatania można dodawać po łyżce wody.
Gotowe ciasto podzielimy na dwie równe części i schowamy do lodówki na 30-40 minut.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry (gniazda nasienne usuwamy). Owoce skrapiamy sokiem z cytryny.
Masę kajmakową przekładamy do miski, dodajemy sól oraz drobno pokrojone orzechy włoskie, wszystko razem mieszamy.
Blachę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą.
Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma papierami do pieczenia, ciastem wylepiamy blaszkę. Na ciasto wykładamy masę kajmakową z orzechami. Na kajmak wykładamy jabłka - ciasno jeden kawałek obok drugiego. Tak przygotowane jabłka posypujemy cukrem, cynamonem i polewamy roztopionym masłem.
Całość zakrywamy druga połową ciasta, którą rozwałkowujemy podobnie jak pierwszą - pomiędzy dwoma papierami do pieczenia (takie wałkowanie kruchego ciasta jest dużo łatwiejsze).
Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.
Szarlotkę piekłam z mąki pszennej oraz z mąki orkiszowej - przepis z tej strony. Według opinii mojej oraz domowników szarlotka wykonana z mąki pszennej była smaczniejsza :-)