Rabarbarowy klasyk z pianką ... Takie ciasto piekła zawsze w maju moja babcia, piecze je moja mama, piekę je i ja. Może i moja M. jak dorośnie będzie go piekła dla swoich bliskich....
Zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem i pianką, rozgośćcie się w ogrodzie koniecznie w towarzystwie najbliższych i dobrej kawy :-)
ciasto z rabarbarem przepisSkładniki na ciasto :- 200 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 żółtka
Rabarbar :
- 600-700 g rabarbaru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki dżemu malinowego
Beza :- 4 białka,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone zimne masło, cukier, sól, proszek do pieczenia - wszystko mieszamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę o wymiarach 26x36 smarujemy masłem , wylepiamy nią ciasto i dziurkujemy je widelcem. Pieczemy 20 minut.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki, mieszamy z cynamonem i mąka ziemniaczaną.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy, piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Podpieczony spód po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika, smarujemy dżemem malinowym, wykładamy kolejno rabarbar i pianę.
Pieczemy 20 minut w temp.170 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni (należy włączyć termoobieg) i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Po kilku minutach wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż przestygnie ...
Smacznego :-)
Przepis pochodzi z tej strony klik klik