Całym sercem kocham pomidory – w każdej postaci, dlatego pojawiają się w większości moich dań. Włoskie smaki to moje smaki, więc możecie się spodziewać kolejnych wpisów właśnie w tym stylu.
Zainspirowana przepisem z blogu Kwestia Smaku, postanowiłam przygotować bardzo podobne danie. Wprowadziłam jednak kilka zmian, aby wykorzystać produkty, które akurat miałam w tym czasie (jednym z nich jest szynka wędzona).
Składniki: Ingredients:
1 filet z kurczaka 1 chicken filet
1 puszka pomidorów krojonych 1 can of cut tomatoes
1 kulka sera mozzarella 1 ball of mozzarella cheese
10 dag szynki 30 dag of ham
1 łyżka oleju 1 spoon of oil
3 łyżki oliwy 3 spoons of olive oil
papryka ostra red pepper
oregano oregano
sól, pieprz salt, pepper
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150302_190725.jpg)
Pierwszym elementem było zamarynowanie kurczaka. Mięso pokroiłam w podłużne kawałki, a marynatę przygotowałam z oliwy, soli, pieprzu i oregano. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie podsmażamy niewielkie plasterki szynki na łyżce oleju.
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150302_191434.jpg)
Następnie obsmażamy kurczaka z obu stron.
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150302_192309.jpg)
Na patelnię wylewamy puszkę pomidorów i doprawiamy jeszcze oregano, papryką ostrą, solą i pieprzem (można opcjonalnie czosnkiem granulowanym). Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10min.
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150302_193145-1.jpg)
Końcowym etapem przygotowań jest dodanie do aromatycznego sosu sera mozzarella. Gotujemy go jeszcze przez kilka minut aż ser się roztopi.
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150302_194504.jpg)
Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Danie jest naprawdę wyśmienite, szczególnie podane z kuskusem (można również z ryżem).
Voila!
![ipp](http://frankiesflavours.blog.pl/files/2015/03/IMG_20150302_202844.jpg)