Truskawki już się skończy, ale sezon na maliny wciąż trwa! Więc korzystam! :)
I dzisiaj przedstawiam wegańską tartę bez pieczenia, za to ze słodkim kremem jaglanym i pysznymi malinami!
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone i ostrzegam, że nawet podczas upałów ciężko skończyć na jednym kawałku :)
Składniki:Spód- 1 garść migdałów
- 1 garść suszonych moreli
- 5 łyżek nasion chia
- 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
Krem - 150g kaszy jaglanej
- 500ml napoju ryżowego
- 2 łyżeczki stevi
- maliny
Przygotowanie:Spód- Morele sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
- Migdały zmielić i połączyć z musem morelowym, chia i amarantusem- dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do niej spód (formując niewysokie brzegi) i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Krem - Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dolać mleka) i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić malinami.
Ktoś się skusi? :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1450kcal
1 kawałek- ok. 104kcal

