Pigwowiec znalazł się u mnie w kuchni zupełnym przypadkiem. Mąż po powrocie z Polski przywiózł zawiniątko małych żółciutkich owoców przypominających z daleka śliwki renklody. Na moje pytanie co mam z tym zrobić, padła prosta i szybka odpowiedź - syrop na przeziębienia. W związku z tym, że miałam jeszcze kawałek imbiru postanowiłam trochę urozmaicić syrop, stąd moja wersja syropu pigwowiec + imbir.
Owoce pigwy czy pigwowca....
Botanicznie to dwie różne rośliny - pigwa jest drzewem, natomiast pigwowiec krzewem. Owoce pigwy są duże, wielkości gruszki o mocno intensywnym zapachu. Pigwowiec ma małe również aromatyczne owoce, jednak o bardziej kwaskowatym smaku. Zarówno owoce pigwy jak i pigwowca warto wykorzystać w okresie jesienno - zimowym do przygotowania nalewek, syropów i konfitur, zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, pektyn, kwasów organicznych i mineralnych.
Przygotowanie syropu z pigwowca i imbiru jest błyskawiczne, sami przeczytajcie i wypróbujcie go jako dodatek do herbatki na chłodne wieczory.
Składniki:
8 -10 owoców pigwy ( po pokrojeniu około 1,5 szklanki)
1 szklanka cukru
kilkucentymetrowy kawałek imbiru
Wykonanie:
Owoce pigwy dokładnie umyć, przekroić na połowki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce ( potrzebujemy około 3 łyżeczek utartego imbiru).
Owoce przekładać do słoika, dodawać po łyżeczce imbiru i zasypywać cukrem ( warstwami). Co jakiś czas potrząsnać słoikiem aby cukier dobrze się rozpuścił a pigwa puściła sok.
Gotowy syrop można przechowywać w lodówce około tygodnia lub zapasteryzować i zostawić na zimę.
Jesienna zmienność pogody wystawia nasz układ immunologiczny na próbę. Dlaczego by nie skorzystać z pysznego syropu do herbaty. Nie wiem jak Wy, ale ja w okresie jesienno-zimowym jestem zdecydowanym maniakiem herbaty. I to każdej. Pamiętacie, by miód i...
Nie wyrzucając resztek pigwowych z nalewki czy skórek po obraniu pigwy, której użyłam do obiadu jako dodatek do mięsa, oto powstał syrop do herbaty idealny na zimowe wieczory.Kto wyrzuca skórki pigwowe ten trąba :-) można je wykorzystać na wiele sposob...
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Nalewka z pigwowca to nalewka wyjątkowa, rozgrzewająca i lecznicza. Pigwowiec jest często mylony z pigwą, a pigwowiec i pigwa to Przeczytaj cały artykuł
Post Nalewka z spanpigwowca/s...
Od trzech lat robię nalewkę z pigwowca (zdjęcia i wpis za rok po degustacji), ale dżem po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Wydawało mi się, ze młody będzie ostatnią osobą jedzącą dżem, a tu się pomyliłam. Codziennie do szkoły na pytanie z czym ...
Kolejna propozycja na użycie pigwowca to pyszny i zdrowy syrop,który może być doskonałym dodatkiem do wody lub herbaty zamiast cytryny.Aromatyczny syrop jest również pomocny przy leczeniu przeziębienia dzięki dużej ilości witaminy C.....nic tylk...
Pigwowiec znalazł się u mnie w kuchni zupełnym przypadkiem. Mąż po powrocie z Polski przywiózł zawiniątko małych żółciutkich owoców przypominających z daleka śliwki renklody. Na moje pytanie co mam z tym zrobić, padła prosta i szybka odpowiedź - syrop ...
Pigwa czy też pigwowiec świetnie nadają się do zrobienia aromatycznego syropu do herbaty. Taki syrop to prawdziwa bomba witaminowa pomocna w walce z przeziębieniem!Składniki:1 kg owoców pigwowca1 kg cukru1 szklanka wodyOwoce dokładnie myjemy, pozbywamy...