Wielkimi krokami zbliża się czas jesiennych chłodów, a wraz z nimi katary i przeziębienia, z którymi próbujemy sobie radzić na wszystkie możliwe sposoby. Każdy ma swoją sprawdzoną mieszankę - woda z miodem i cytryną, kanapka z przetartym ząbkiem czosnku lub chyba najbardziej znane i skuteczne, jednak znienawidzone przeze mnie w dzieciństwie - mleko z miodem, masłem i czosnkiem. Nie wszystkim odpowiada smak i wyraźny aromat surowego czosnku, ja dodatkowo nie znoszę zapachu ciepłego mleka. Aby wzmocnić swój organizm przez zimą musiałam więc poszukać swojego środka, który może być przecież skuteczny i smaczny jednocześnie. Cytryna, miód i imbir - ten zestaw zdecydowanie bardziej do mnie przemawia. Syrop imbirowo - cytrynowy jest rozgrzewający, słodki i przyjemny w smaku. Mam nadzieję, że z chęcia wypróbujecie poniższy przepis na syrop, który można pić sam po kilka łyżek dziennie lub stosować jako dodatek do herbaty.
Składniki:
- 5 cm korzeń imbiru
- 1 cytryna
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
- Imbir obrać, pokroić w plastry.
- Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok z 1/2 cytryny, drugą połówkę pokroić w plastry.
- Do rondelka przełożyć połowę pokrojonego imbiru i plastry cytryny. Zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru, gotować 5 minut.
- Do wyparzonego wcześniej słoika przełożyć pozostały imbir, dodać sok z 1/2 cytryny, zalać szklanką wrzątku, przykryć. Następnie dodać odcedzony wywar z imbiru i cytryny.
- Po całkowitym ostudzeniu dodać miód. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Można przechowywać około 2 tygodnie w lodówce. Przed spożyciem zamieszać ( miód z reguły wytrąca się po jakimś czasie i opada na dno).