Lubicie awokado? Już pisałam Wam wcześniej, że jeszcze parę miesięcy temu nienawidziłam awokado, a teraz mogłabym je jeść codziennie (dokładnie tak samo mam z nasionami chia), dlatego wypróbowuje coraz to nowe przepisy na smoothie, sałatki, pasty i inne przekąski z awokado w roli głównej. Taki dodatek do kanapek jest bardzo pożywny, zdrowy i zapewni Wam sytość na długo, najlepiej smakuje z jeszcze gorącą grzanką z bagietki, mniam!
Wartość kaloryczna całej pasty: 375kcal
Białko: 6,56g
Tłuszcz: 30g
Węglowodany: 28,8g
Składniki:
- dwa, średniej wielkości pomidory
- jedno duże awokado
- garść liści świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy małej limonki
- sól, pieprz
1. Pomidory pokroić w niewielką kostkę, z awokado zdjąć skórkę i również pokroić w kostkę, wszystko przełożyć do miski.
2. Następnie dodać posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z połowy limonki. 3. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Podawać najlepiej na zgrillowanym pieczywie.