Niestety mam przykrą wiadomość. W weekend skradziono mi laptopa (z bagażnika samochodu!!!), na którym miałam wszystkie swoje jeszcze niedodane przepisy, w związku z tym będę ich dodawać troszkę mniej. Zbliża się sesja i intensywniejsza nauka i nie będę mogła się skupić na gotowaniu w takim stopniu, w jakim to robiłam do tej pory. Niestety niektórzy ludzie nie mają wstydu i wyrzutów sumienia i są zdolni do takich rzeczy :( Postaram się nie zaniedbywać bloga!
Te placki były szybkim pomysłem, gdy nie zdążyłam zrobić zakupów, a w lodówce miałam tylko podstawowe produkty. Wyszły naprawdę dobre i godne polecenia. Dżem posiada jedynie naturalnie występujący cukier owocowy, czyli fruktozę, bez dodatku sacharozy. Bez dżemu placki nie są zbyt słodkie. Są sycące i proste w przygotowaniu. Należy tylko zadbać o to, by ciasto nie było za rzadkie i placki po upieczeniu z jednej strony, dały się przerzucić na drugą. Ciężko określić dokładną ilość mąki, należy posługiwać się trochę miarką ''na oko'', bo zależy to trochę od jakości mąki, np: mąka pełnoziarnista Lubella posiada mniej otrąb i jest bardziej zmielona, niż mąka pełnoziarnista kupiona w piekarni. Jeśli nie jesteście pewni czy na pewno wyjdzie dobrze, warto upiec najpierw tylko jeden placek na patelni i sprawdzić, czy udało Wam się go odwrócić.Z podanych składników wychodzi około 6 placków.Składniki:
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki mleka 0,5-1,5%
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
- jedno jajko (osobno białko i żółtko)
- łyżka płatków migdałowych
- dżem bez dodatku cukru (do kupienia w większości supermarketów, ja użyłam truskawkowego)
- szczypta soli
Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. W oddzielnej misce roztrzepać mikserem żółtko, cukier, pół szklanki mleka i mąkę pełnoziarnistą. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Białka dodawać delikatnie łyżką do roztrzepanej mikserem masy. Nakładać łyżką porcje ciasta na nagrzaną patelnię teflonową (jeśli jest już trochę zużyta, należy dodać trochę tłuszczu), z jednej strony smażyć pod przykryciem, przewrócić na drugą stronę drewnianą łopatką i już nie przykrywać patelni pokrywką. Przełożyć placki na talerz. nałożyć na nie dowolną ilość dżemu i posypać wszystko wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi.