- Jemy funkcjonalnie: nie chodzi o napchanie sobie brzucha, ale o dostarczenie organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje;
- Jemy warzywa, wszelkie kasze, ryby, drób, ciemne pieczywo, czerwone mięso i owoce – kolejność nie jest przypadkowa;
-
Bigos tradycyjny moskiewski fot. Moja Książka KucharskaPrzepis na tradycyjny, domowy bigos, dawniej nazywany moskiewskim. Ten pyszny i wykwintny bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, wedł...
Bigos, barszcz i zrazy były najulubieńszymi potrawami staropolskiej kuchni. Przyrządzano bigos z kwaszonej kapusty z dodatkiem wielkiej ilości różnego drobiu, mięsa i wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, zwierzyny, kiełbasy i innych wędlin, tudzież...
Wolnowar (crockpot, slowcooker,) to garnek elektryczny przeznaczony do długiego gotowania potraw w niskiej temperaturze, przygotowywane w nim potrawy są pożywne i zdrowe, gdyż temperatura ich gotowania czy duszenia nie przekracza 100°C. W moim domu to ...
Przepis sam w sobie jest tak obszerny, że we wstępniaku ograniczę się tylko do ogólnych wskazówek, które pomogą Ci zrobić najlepszy na świecie bigos. Zero anegdotek i bajdurzenia. Same konkrety. Po pierwsze: musisz się zaopatrzyć w prawdziwą, naturalni...
1,5 kg kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g...
Bigos z kapusty kiszonej Bigos z kapusty kiszonej- danie kuchni polskiej robione najczęściej (jak nazwa wskazuje) z kwaśnej lub młodej kapusty. Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wrę...
Lekki Bigos bez WieprzowinySkoro jesień w pełni w końcu musiał dopaść mnie bigos. No i pojawił się problem – jak go zrobić, żeby nie był niemiłosiernie tłusty, a przez to ciężki i niezdrowy? Innymi słowy – bez użycia mięsa wieprzowego? Trzeba było troc...
Facet i Gary - Męska Kuchnia ze Zdrowym Rozsądkiem. Przepisy, Recenzje, Testy