Na dodatek z polskim nazwiskiem… bo ojciec tego cukiernika, którego książkę podarowano mi pod choinkę, był Polakiem. Smutna część tej historii to ta, że ojciec ten małego Krzysztofa próbował zniszczyć, ale o tym sam mistrz ciastkarstwa już i mówił i pisał.
KOSMIKS to nazwa deserów zamkniętych w szklankach i w słoikach. To też realizacja marzenia o deserze, który można zjeść idąc ulicą czyli inspirowanego Food Street, niezbyt tłustego, niezbyt sztywnego od nadmiaru żelatyny i bez zbędnych dekoracji. Wszystkie kubki smakowe muszą być jednak takim deserem pobudzone więc jest w nim kilka warstw, struktur, tekstur i smaków. Trochę to jest pracochłonne… no i porcje są jak dla mnie zbyt duże bo to co zrobiłam dzisiaj na 4 osoby z powodzeniem zadowoli 6…
4-6 porcji
Przygotowanie 1 h
Leżakowanie 1 noc
Mięciutki krem karmelowy – do przygotowania w przeddzień.
50 g cukru
1 g żelatyny
140 g mleka
Pół laski wanilii
1 żółtko
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Sól – szczypta
40 g masła
W garnku zagotowujemy mleko z rozciętą laską wanilii. W drugim garnku robimy z cukru karmel. Żelatynę namaczamy – pół listka w zimnej wodzie. Gdy karmel jest brunatny wlewamy na niego gorące mleko – uwaga szumi, bulgocze, pryska… uważamy i zabezpieczamy ręce.
Tą mieszanką pokrywamy wymieszaną w misce skrobię z żółtkiem. Mieszamy kilka sekund i przelewamy do garnka. Na wolnym gazie, ciągle mieszając doprowadzamy krem do gęstości kremu cukierniczego. Odstawiamy z ognia. Po 15 minutach łączymy z masłem I odciśniętą żelatyną.
Na noc do lodówki.
Ciasto maślane bardzo kruche
35 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki
Trochę skórki startej z cytryny
Sól
100 g masła
Z tych składników wyrabiamy maślane ciasto. Rozwałkowujemy je na 0,5 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 160°C.
Studzimy i rozdrabniamy.
Banany
2 banany
2 marakuje
Banany kroimy w kostkę, łączymy z marakują.
Bita śmietana waniliowa
300 g kremówki 35% tłuszczu
75 g mascarpone
Pół laski wanilii
30 g cukru
Kremówkę ubijamy z ziarenkami wanilii, dodajemy cukier i mascarpone.
Do dekoracji:
Starta skórka z limetki
Krople karmelu – zrobionego z cukru w garnuszku…itd…
Dressage czyli prezentacja
Na dnie słojów albo szklanek układamy trochę kremu karmelowego. Na nim rozkruszamy maślane i cytrynowe ciasto, na cieście układamy banany z marakują, następnie pokrywamy całość waniliową śmietaną i dekorujemy tym czym chcemy…
A że pyszne? To już pisać nie muszę!