Salmorejo to obok gazpacho, najbardziej popularny chłodnik kuchni andaluzyjskiej. Szybki w wykonaniu, tani, zdrowy i nieziemsko smaczny! W południowej części Hiszpanii, skąd danie pochodzi, salmorejo podaje się w wersji na zimno, w towarzystwie c...
Kolejny z pysznych hiszpańskich chłodników, po gazpacho i migdałowym ajo blanco. Podobnie jak w gazpacho jego podstawą są dobre pomidory, czosnek, chleb i oliwa. Różnią się tym, że w salmorejo nie ma innych warzyw poza pomidorami i czosnkiem, dodaje si...
Pyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów 2-3 łyżki otrąb żytnich sól pieprz 1. Grzyby mielimy w młynku do kawy, mieszamy z ...
Dokładnie dwa lata temu zakochałem się w Andaluzji. Podróżując z miasta do miasta, poznawałem tamtejsze ulice, ludzi, zwyczaje, kuchnię i kulturę. Każdy zakątek Andaluzji skrywał inną pyszną historię. Opowieści o tradycyjnej kuchni hiszpańskiej wrzały ...
Kiedy żar leje się z nieba, myśl o włączeniu kuchenki może nas z lekka osłabić, a przecież coś jeść trzeba. Salmorejo nie jest może najlżejszym daniem, ale dostarczy nam potrzebnych kalorii i witamin, a do tego można je jeść mocno schłodzone. Salmorejo...
Udka kurczaka w panierce
Udka kurczaka w panierce, w sumie zwykła sprawa, ale można je przyrządzić w nieco inny sposób. Przypominają trochę danie z fast fooda, ale są znacznie zdrowsze i być może łatwiej przekonamy dzieci do zjedzenia całego obiadu.&...
Przeglądając zdjęcia z zeszłorocznej wizyty w Sewilli, natknęłam się na fotografię jednego z tapas, mianowicie krem z pomidorów i chleba z bakłażanem w panierce, ze słodkim sosem (berenjena frita con salmorejo ymiel caramelizada). Chcąc przypomni...