Nie mam czasu. Ani na naukę włoskiego, ani na czytanie powieści i wierszy, albo chociaż na telefon do domu, pisanie czy myślenie o rzeczach wzniosłych. Co gorsza brakuje mi czasu nie tylko na to co CHCĘ robić, ale i na to co absolutnie MUSZĘ. "Żyjemy w czasach przepracowania i niedokształcenia, w czasach kiedy ludzie są tak pracowici, że absolutnie głupieją." Póki co pędzę przerażona prędkością oraz tym, że zatrzymać się i odpocząć będę mogła dopiero w lipcu. Dobrze, że część z tego co MUSZĘ, kwalifikuje się również do zbioru CHCĘ. I dobrze, że czasem, zupełnie niespodziewanie, coś, co tylko musiałam okazało się się wspaniałe, wartościowe i bardzo mi potrzebne.
A więc dla tych, którzy robią co muszą, a niekoniecznie co chcą, i muszą przy tym wiecznie truchtać - szybkie spaghetti czosnkowe z mozzarellą i oliwkami. Przygotowanie go zajmuje tyle, ile trwa ugotowanie makaronu.
Natomiast dla tych, którzy robią co chcą, żyją powoli, mają czas na jakikolwiek rozwój osobisty, a ja im tak ogromnie zazdroszczę, chcę polecić esej Oscara Wilde'a "Krytyk jako artysta". Przeczytanie go należało do mojego zbioru MUSZĘ, a więc przeczytałam. W trakcie nie mogłam się powstrzymać od ciągłego entuzjastycznego kiwania głową. A teraz zostałam z niezwykle silną, ale niemożliwą do zrealizowania potrzebą, aby wsiąść w samolot do Paryża, dostać się na cmentarz Père-Lachaise, umalować usta najlepszą szminką i ucałować słynny pomnik nagrobny pisarza. Albo przynajmniej tę szybę, którą go otoczono.
Spaghetti z masłem czosnkowym, mozzarellą i oliwkami (3 porcje)
Składniki:makaron spaghetti - 300 g
czarne oliwki - pół szklanki
mozzarella - 150 g
masło - 50 g
czosnek - 4 ząbki
pietruszka
sól
pieprz
Przygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W tym samym czasie poprzepoławiać wzdłuż oliwki, posiekać natkę pietruszki i pokroić mozzarellę na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażyć razem uważając by nie przypalić. Ugotowany makaron odcedzić i gorący przełożyć z powrotem do garnka. Do makaronu wlać roztopione masło czosnkowe, wrzucić pietruszkę, oliwki oraz mozzarellę i od razu energicznie wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, ponownie wymieszać i od razu podawać.