Oto nasz stary, rodzinny sposób przygotowywania ryżu. Istnieje w naszej rodzinie od lat i przez cały ten czas jest poprawiany i udoskonalany. W podobny sposób przygotowujemy inne ziarna: quinoa, bulgur, kaszę Proporcja wody i suchych zi...
Cześć =) Jednogarnkowe potrawy typu pilaf, czyli ryż gotowany z najróżniejszymi dodatkamii przyprawami charakterystycznymi dla danego regionu, zostały rozpowszechnione przez wędrowców i kupców podążających Jedwabnym Szlakiem z wschodnich krańców ...
Uwielbiam takie dania, które tak pięknie pachną i wyglądają. Przyciągają oko, nos i usta bo jak najszybciej chce się je zjeść. Polecam zrobić, bosezon na bób dobiega końca.Składniki:1/2 szklanki czerwonego ryżu (lub brązowego, czarnego, jaś...
Uwielbiam takie dania, które tak pięknie pachną i wyglądają. Przyciągają oko, nos i usta bo jak najszybciej chce się je zjeść. Polecam zrobić, bosezon na bób dobiega końca.Składniki:1/2 szklanki czerwonego ryżu (lub brązowego, czarnego, jaś...
Bardzo długo czekałam naten moment. Aż mnie palce świerzbiły bywkońcu coś tutaj napisać. Alepostanowiłam się powstrzymać dopóty, dopóki nie wrócę tutaj nadobre, zdobrą energią idobrymi przepisami. Ostatnie mies...
\Ten pilaf to jeden z moich zimowychfaworytów!Banalnie proste do zrobienia, potrzeba tylko trochę czasu - wołowina musi być naprawdę miękka.'Gotowane' w ryżu i bulionie CAŁE główki czosnku nadają całości NIESAMOWITY smak, naprawdę, je...
Długo się zastanawiałam nad różnicą między pilafem a risotto. I po przewertowaniu kilku źródeł znalazłam, że do sporządzenia pilafu wykorzystuje się długoziarnistego ryżu, a to ze względu na sposób obróbki ryżu. Po dodaniu bulionu, pilaf praktycznie po...
Na dzisiaj zaplanowane zostało wspólne gotowanie pilawu. Przeglądałam różne przepisy, ale jakoś nic mi nie pasowało. Aż dowiedziałam się, że pulao też jest pilawem. Eureka! To pulao z groszkiem robię dość często, bo jest proste, smaczne i niedrogie. &n...