- 500 gram wiórków kokosowych
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 - 2 szklanki ksylitolu*
- 200 gram niesolonego masła
- 8 łyżek mleka kokosowego
Do Dzieła:
Masło rozpuścić w dużym garnku. Dodać ksylitol i mleko kokosowe. Zagotować.
Dodać wiórki kokosowe i chwilę gotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę z solą. przełożyć masę kokosową do białek i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciastka formować wilgotnymi rękoma w kulki o średnicy piłeczki pingpongowej, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 18-20 minut.
Poczekać aż trochę przestygną zanim zdejmie się je z blachy.
*Każdy z nas ma inną potrzebę słodyczy w tych ciasteczkach, dlatego zalecam dobranie ilości słodziwa pod własne podniebienie. Jeśli natomiast jesteś obecnie na detoksie cukrowym, możesz zamienić słodziwo na startą marchewkę. Kokosanki będą bardziej mokre, ale dalej bardzo smaczne.
Smacznego!