Jeśli nie wiesz co zrobić z wielkim kabaczkiem, którym zostałeś obdarowany, po prostu go przetwórz ;) Moja propozycja jest banalnie prosta, a powstała dlatego żeby nie zmarnować warzywa, o którym mowa. :)
Kabaczek ma prawie neutralny smak, który bardzo łatwo zatuszować innymi smakami, więc można używać go jako bazy do różnego rodzaju przetworów czyli np. dżemów. Przetworzony w konsystencji przypomina ananasa, więc jeśli dodamy do niego sok ananasowy uzyskamy tani zamiennik dżemu ananasowego. :) Cytrusowej wersji używałam do omletów i naleśników, na pewno nadaje się także do ciast, ale również może być dobrym deserem sam w sobie, a nie tylko dodatkiem. ;)
Nie wiem, czy przepis, który stworzyłam nadaje się do wekowania, ponieważ zrobiłam jego niewielką ilość, która bardzo szybko zniknęła :P Jeśli ktoś zna jakiś inny przepis na przetwory z kabaczka to proszę o przepisy np. w komentarzach. :)
Naturalne ekstrakty można bardzo łatwo zrobić samemu, wymagają minimum wysiłku i czasu, są też stosunkowo niedrogie natomiast jedno jest
The post Domowa spiżarnia jak zrobić naturalne ekstrakty appeared first on candycompany.pl.
...
Dżem z cukinii, inaczej też dżem z kabaczka brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków...
Jeśli nie wiesz co zrobić z wielkim kabaczkiem, którym zostałeś obdarowany, po prostu go przetwórz ;) Moja propozycja jest banalnie prosta, a powstała dlatego żeby nie zmarnować warzywa, o którym mowa. :)Kabaczek ma prawie neutralny smak, który bardzo ...
Odkąd pierwszy raz spróbowałam smaku kabaczka, już jakieś kilkanaście lat temu, tak wiernie do tej pory wręcz za nim przepadam ;) Z kabaczka można czarować różne cuda, polecam również placuszki, które na pewno niebawem zrobię. Wczoraj jednak przygotowa...
Mazurek z cynamonem to kolejna propozycja na Wielkanoc. Przygotowany na kruchym spodzie jak zwykle bardzo delikatnym i smacznym! Do tego przepisu użyłam gotowej masy kajmakowej, którą doprawiłam cynamonem nadając jej odrobinę orientalno-korzennego arom...
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Pasztet warzywny jest bardzo dobry dlaczego?
Warzywa od najmłodszych lat słyszymy, że zdrowe, że trzeba je jeść Przeczytaj cały artykuł
Post Pasztet z kabaczka (cukinii) pojawił ...
Zapewne każdy z Was ma coś takiego. Moim warzywem nie do zjedzenia od zawsze była brukselka. Nigdy wprawdzie nie próbowałam, ale byłam pewna, że właśnie tak smakuje szmata do podłogi...gdyby oczywiście ktoś odważył się ją ugotować. Może to wina tego ja...
W ogrodzie istne szaleństwo dyniowo-cukiniowo-kabaczkowe. W kuchni zatem królują gulasze, sałatki i oczywiście zupy! Tym razem skusiłam się na nieco indyjski smak kabaczka z curry. Delikatny z lekką nutą ostrości. Wyszedł kabaczek z charakterem!Składni...