Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Pielmieni
Proste Dania
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
249
Pielmieni
Pielmieni
Składniki na 4 porcje:
- 400 g mąki,
- pół łyżeczki soli,
- 2 jajka
Na farsz:
- 2 cebule,
- 50 g boczku,
- 10 g masła,
- 300 g mieszanego mięsa mielonego,
- sól, czarny pieprz,
- pęczek koperku,
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić zagłębienie w środku i wbić do niego jajka. Dolać 120 ml wody i przy pomocy robota kuchennego wyrobić
ciasto
. Następnie, na posypanej mąką powierzchni, wyrabiać
ręcznie
jeszcze przez 5-10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Tłuszcz
rozgrzać w garnku i zrumienić na nim cebulę. Mięso mielone, boczek, cebulę i 4 łyżki wody, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu wyrobić na masę.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Następnie dłońmi rozciągnąć je aż będzie cienkie jak papier. Grubsze brzegi odciąć i zawinąć w folię.
Okrągłą foremką (ok 6 cm średnicy) wyciąć jak najwięcej krążków. Pozostałe ciasto zagnieść i zawinąć w folię.
Na każdy krążek nakładać 3/4 łyżeczki farszu i sklejać pierożki. Rogi pierożków sklejać (jak przy robieniu uszek). Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować, wyciąć krążki i robić pierożki jak poprzednio. Powinno wyjść ok. 80
sztuk
. Porcjami wrzucać do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 8 minut.
Koperek umyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Koperek zmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Pierożki nakładać na talerze, dekorować koperkiem. Podawać ze śmietaną.
Proste Dania
25 lut 16
Polecane przepisy
Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
Pielmieni to specjał kuchni syberyjskiej. W dawnych czasach robiono ich tam ogromne ilości jako zapasy na zimę. Pierożki zamrażano i wyjmowano do jedzenia na każdą okazję. Skąd nazwa pielmienie, pielmieni? Z ugrofińskiego piel oznacza u...
Kuchennymi drzwiami
Pierogi
,
Kuchnia rosyjska
,
Pielmieni
Pielmieni
Przepis na pielmieni: Z Pielmieni jest trochę tak, jak z naszymi rodzimymi pierogami co gospodyni to nieco inny przepis na farsz i ciasto. Ja przedstawię Wam wersję, której nauczyła mnie Pani z Ukrainy, a jeśli znacie inną to możecie się przep...
Zbiór przepisów kulinarnych
Dania główne
,
śmietana
,
Mięso
,
Wieprzowina
,
Ciasto
,
Farsz
,
Rosół
,
Pierogi
,
Kuchnia ukraińska
,
Pielmieni
,
Uszka
Pielmieni
Dawno mnie tutaj nie było. Jakiś czas temu, po kilkutygodniowym milczeniu, zapowiadałam powrót do regularnego blogowania. I nic z tego nie wyszło. Często się tak zdarza, że człowiek chwali się planami, zbiera w sobie energię
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Jaja
,
Czosnek
,
Mączne
,
Wieprzowina
,
Majeranek
,
Dania główne
,
Potrawy z wieprzowiny
,
Pierogi i paszteciki
,
Pierogi
,
Ukraina
,
Ciasto na pierogi
,
Ciasto na pierogi bez jajka
,
Kresy
,
Kuchnia kresowa
,
Mielona wieprzowina
,
Pielmieni
,
Pierogi z mięsem
Pielmieni – rosyjskie pierożki z mięsem
Pielmieni to przepyszne małe pierożki nadziewane surowym, mielonym mięsem, najczęściej mieszanką wieprzowiny i wołowiny, czasem z dodatkiem baraniny lub jagnięciny. Nasze zawierają wszystkie trzy rodzaje... Artykuł Pielmieni rosyjskie pierożki ...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Potrawy
,
Jajka
,
Czosnek
,
Cebula
,
Makarony, pierogi, kluski
,
Wieprzowina
,
Wołowina
,
Mąka
,
Jagnięcina
Pielmieni
Pewne potrawy, przepisy, nazwy "chodzą za mną" latami. Usłyszane gdzieś dziwne nazwy potraw jak pierogi krowie nosy czy ropucha w dziurze, ukrywają się gdzieś z tyłu mojej głowy, aby co jakiś czas się przypomnieć. Co wtedy? Zaczynam ...
Mad Fork
Obiadowo
,
Mięsne
,
Mączne
,
Pierogi
Pielmieni
Pielmieni to typowe rosyjskie pierożki wyróżniające się tym, że przygotowujemy je z surowego mięsa przez co po ugotowaniu w ich wnętrzu wytwarza się pyszny bulion. Dlatego podczas ich jedzenia ważne jest aby brać do ust całego pieroga a nie przekrawać ...
Tak smakuje życie
Pielmieni
Kolejna, ostatnia już, odsłona kulinarnych wspominek. Cały czas jesteśmy w Białowieży, tym razem przedstawiam Wam przepis na pielmieni. Pyszne mięsne pierożki podane ze śmietaną i koperkiem. Szczerze mówiąc to moje ulubione danie i tym bardziej cieszy ...
Follow The Fork
Dla dwojga
,
Przystawka
,
Długie przygotowanie
,
Pierogi
,
Podróże
,
Pielmieni
Sobota u przyjaciół.
Takie dni lubię. Jesień w tym roku jest piękna. Słońce ciągle nas rozpieszcza. Drzewa w pobliskim parku mienią się wszystkimi kolorami.Dlatego dziś po śniadaniu, zapakowaliśmy się do samochodu i pojechaliśmy odwiedzić przyjaciół, którzy mają dom ...
Nieśpiesznie do przodu czyli kuchnia życia.
Podpowiedzi wyszukiwań
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym