Składniki na 4 porcje:
- 100 g mrożonego groszku,- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 papryczki chili,
- 2 łyżki oleju,
- 600 g mieszanego mięsa mielonego,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- Butelka sosu barbecue (250 ml),
- sól, czarny pieprz,
- puszka kukurydzy (140 g po odcieku),
- puszka fasolki (125 g po odcieku),
- 8 jaj,
- gałka muszkatołowa,
- oregano i chili do dekoracji
Przygotowanie:
Groszek rozmrozić. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w drobną kostkę. Z chili wyjąć pestki, strąki drobno pokroić. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, przesmażyć mięso mielone, dodać cebulę, czosnek, chili i oregano i chwilę przesmażyć. Wlać sos barbecue, butelkę po sosie napełnić wodą(250 ml), przepłukać i wlać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem i gotować na średnim ogniu 8-10 minut. Kukurydzę i fasolkę osączyć na sicie. Jajka roztrzepać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać groszek, fasolkę i kukurydzę wymieszać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Wlać jajka i smażyć aż się zetną. Mięso jeszcze raz doprawić. Mięso i jajecznicę nakładać na talerze dekorować chili i oregano.