Wspaniale, korzenne ciasto z dodatkiem kakao, suszonej zurawiny, orzechow wloskich, rodzynek, gorzkiej czekolady i... musu jablkowego. Mus jest tu skladnikiem ciasta, nadaje mu miekkosci i puszystosci i nie jest raczej wyczuwalny w smaku. Ciasto smakuje podobnie jak piernik. Pachnie mielonymi gozdzikami i cynamonem. Kto sie skusi? ;) Goraco polecam.
Korzenne ciasto z musem jablkowym, zurawina i czekoladaSkladniki na forme o srednicy 26 cm:Suche skladniki:185 g maki pszennej
70 g maki ziemniaczanej
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki soli
Mokre skladniki:125 g miekkiego masla
200 g cukru
2 jajka, lekko roztrzepane
1 lyzeczka syropu z burakow cukrowych (melasy - dalam miod)
Pozostale skladniki:250 ml musu jablkowego
110 g orzechow wloskich, posiekanych
75 g suszonej zurawiny lub koryntek
75 g rodzynek
100 g bialej czekolady i/lub 100 g gorzkiej czekolady, obie posiekane
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Tortownice o srednicy 26 cm (z karbowanym wkladem i kominkiem) wysmarowac maslem i lekko wysypac maka.
Wszystkie suche skladniki odmierzyc, przelozyc do miski.
Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, zmiksowac na kremowa mase. Dodac jajka i syrop z burakow cukrowych (lub miod) i miskowac az masa bedzie lekka i puszysta. Dodac mus jablkowy, wymieszac.
Nastepnie dodac suche skladniki, posiekana czekolade, orzechy, rodzynki i zurawine, wymieszac delikatnie za pomoca drewnianej lyzki.
Przelozyc mase do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie upieklo). Wyjac forme z piekarnika, ostawic na 10 min. a nastepnie zdjac obrecz. Wystudzic na kuchennej kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.