Hiszpańska paella z kurczakiem
1. Mięso kurczaka umyj, osusz, podziel na porcje. Seler, paprykę i pory umyj, oczyść. Paprykę pokrój w kostkę, seler i pory w słupki. Cebule pokrój w piórka.
2. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć kawałki kurczaka, smaż na złoto przez 10 min. Oprósz pieprzem i solą. Mięso przełóż na talerz, na patelnię wrzuć pokrojone warzywa, smaż 4-5 min, wyjmij. 2 łyżki oleju wlej na patelnie, zeszklij cebulę. Dołóż ryż, zamieszaj, zalej 3 szklankami
wody. Dodaj kostkę bulionową, kawałki kurczaka i warzywa. Przykryj, duś 30 min.
Fasolę osącz na sicie, przepłucz, dodaj do paelli na ok. 10 min przed końcem duszenia.