Składniki na 4 porcje:
- 2 kg ryby (kurek, dorada, barwena),- 400 g dojrzałych pomidorów,
- średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 ziemniaki,
- pęczek pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 2 listki laurowe,
- 2 opakowania mielonego szafranu (po 0,1 g),
- sól, pieprz,
- kromka chleba bez skórki (z poprzedniego dnia),
- 8 cienkich kromek bagietki,
- 1 mała wysuszona papryczka chili.
Przygotowanie:
Z ryb odciąć głowy, ogony i płetwy. Ryby wyfiletować i pokroić na kawałki (zostawić skórę). Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i 1 ząbek czosnku pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. 2 łyżki oleju rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę. Dodać plasterki ziemniaków i podsmażyć. Dodać pomidory, pietruszkę listek laurowy i szafran. Doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek. Gotować 5 minut na średnim ogniu. Dodać rybę i wlać litr wrzątku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut.Na Rouille: W tym czasie chleb namoczyć w letniej
wodzie, ząbek czosnku i papryczkę chilli rozgnieść w moździerzu. Chleb odcisnąć i zmieszać z czosnkiem i chili. Stopniowo dolewać 150 ml oliwy i ubijać za pomocą robota kuchennego (tak jak majonez).
Kromki bagietki opiec na patelni bez
tłuszczu.
Zupę podawać z grzankami z bagietki i sosem rouille