Składniki na 4 porcje:
- 1 kg bakłażanów,- 12 łyżek oliwy z oliwek,
- średniej wielkości cebula,
- 3 ząbki czosnku\pół pęczka tymianku,
- 4 łodyżki pietruszki,
- puszka pomidorów (850 ml),
- listek laurowy,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz,
- 100 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w plastry o ok. 1 cm grubości i obsmażyć na oliwie ,a następnie osączyć na papierowych ręcznikach. Odstawić na ok. 45 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oliwie, dodać pomidory. Dodać posiekaną pietruszkę, trzy gałązki tymianku, listek laurowy, koncentrat pomidorowy i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory rozdrobnić widelcem. Wszystko gotować 30 minut na słabym ogniu. Wyjąć listek laurowy i tymianek. Sos zmiksować. Wmieszać połowę parmezanu, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Plastry bakłażana układać dachówkowato w formie, każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem i polać sosem pomidorowym. Posypać resztą parmezanu, polać 4 łyżkami oliwy. Piec w 200 st. C przez 20 minut dekorować pozostałym tymiankiem.