150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane)
50g masła
2 łyżki kakao
masa serowa:
750g twarogu śmietankowego
1/4 szklanki oleju
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
szklanka wiórek kokosowych
polewa śmietanowa:
50 g masła
200 g masy kajmakowej kakaowej
wiórki kokosowe do posypania
Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, ugnieść do uzyskania kruszonki.
Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i łyżką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st , do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Masa serowa: twaróg zmielić . Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem. Dodać budyń, olej i zmielony ser. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowej. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Tortownicę wstawić do piekarnika, piec 10 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150st i piec jeszcze ok 45 minut.
Przygotować polewę: miękkie masło utrzeć z masą kajmakową.
Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na pół godziny. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Oblać wierzch polewą kajmakową i obsypać wiórkami. Schłodzić w lodówce.