Nie ma dla mnie lepszego ciasta domowego od drożdżowego, pięknie się zrobiło, jesiennie , więcej czasu w kuchni spędzam i przy kominku, bo jestem zmarzluchem i nie lubię chłodu.
Polecam słodziutkie, puszyste, delikatne rogaliki, doskonałe na każdą okazję i bez też ;))
60g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
6 łyżek cukru
3 jajka
600 g przesianej mąki
3/4 szklanki oleju
marmolada
Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misie przygotować wszystkie pozostałe składniki i wymieszać, dodać również rozczyn i wymieszać. Dodać 3/4 szklanki oleju i wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozdzielić je na części, każdą rozwałkować cienko. Z okręgu wycinać trójkąty. Na każdy z nich nakładać marmoladę. Zawinąć górny brzeg zamykając rogalik.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki i odstawić na trochę do napuszenia się. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i obłożyć delikatnie kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego