Nie ma dla mnie lepszego ciasta domowego od drożdżowego, pięknie się zrobiło, jesiennie , więcej czasu w kuchni spędzam i przy kominku, bo jestem zmarzluchem i nie lubię chłodu.
Polecam słodziutkie, puszyste, delikatne rogaliki, doskonałe na każdą okazję i bez też ;))
60g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
6 łyżek cukru
3 jajka
600 g przesianej mąki
3/4 szklanki oleju
marmolada
Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misie przygotować wszystkie pozostałe składniki i wymieszać, dodać również rozczyn i wymieszać. Dodać 3/4 szklanki oleju i wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozdzielić je na części, każdą rozwałkować cienko. Z okręgu wycinać trójkąty. Na każdy z nich nakładać marmoladę. Zawinąć górny brzeg zamykając rogalik.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki i odstawić na trochę do napuszenia się. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i obłożyć delikatnie kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Kruche ciasteczka z marmoladą Klasyczne okrągłe z dziurką wypełnioną marmoladą. Kruche ciasteczka z marmoladą to jedne z najprostszych domowych ciastek. Są nie tylko pyszne ale i szybkie w upieczeniu. Ciastka te mają delikatny maślany aromat. Smak marm...
Jako, że nadal odświeżam stare przepisy mojej mamy, to postanowiłam upiec drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną, która jest dziełem mojego taty oraz z posypką cukrową. Po upieczeniu rogaliczki są mięciutkie przez co świetnie komponują się z chrupiącym ...
Ostatnio trochę poszalałam w kuchni. W tym szaleństwie powstały krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem z konfitury z dzikiej róży. Jeżeli nie jesteście jej największymi fanami, to wymieszajcie konfiturę z marmoladą wiśniową lub truskawkową albo zastąpc...
Przepisy na rogalikiDziś mam dla Was post z przepisami na rogaliki. Wszystkie przepisy są sprawdzone, a rogaliki smaczne, więc każdy może znaleźć tu coś dla siebie. Rogaliki - małe słodkie co nieco to pyszna przekąska, dobra do popołudniowej kawy, czy ...
Jak byłam mała to mama kupowała rogaliki krucho-drożdżowe w cukierni. Były pyszne. Z marmoladą różaną albo wieloowocową. Prócz krucho-drożdżowych była jeszcze krajanka francuska z taką samą marmoladą. Pierwsze były obsypane cukrem pudrem, miały nieregu...
Krucho drożdżowe rogaliki nadziewane marmoladą lub nutellą. Sposób przygotowania Do śmietany dodać cukier waniliowy, drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić. Z mąki, cukru pudru , soli i margaryny zrobić kruszonkę. Jajko i żółtka rozmieszać widelcem w...