Smakowite, pyszne, wilgotne, słodkie, puszyste - to ciasto marchewkowe, które dzisiaj skradło podniebienia moich domowników.
2 szklanki mąki
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki startej marchewki
175 g masła
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
------------------------------------------
100 g serka śmietankowego kanapkowego
100 g masła
niecała szklanka cukru pudru
1 szklanka orzechów
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać marchewkę, mąkę przesianą przez sito, sodę, proszek do pieczenia, kakao, a na koniec rozpuszczone masło. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. (30 x 20)
piec 40 min w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ciasto wystygnie, przygotować krem z serka, masła i cukru, utrzeć i posmarować ciasto, obsypać siekanymi, lub zmielonymi orzechami.
Smacznego - polecam