Kruche ciasto na razowej mące orkiszowej, niezwykle delikatne, słodkie, kwaskowaty smak wiśni i białkowa pierzynka - to smak lata ;))
.
Kruche ciasto
2 szklanki mąki orkiszowej
4 żółtka
200 g zimnego masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić do powstania gładkiej kuli. Ciasto podzielić na dwie części. Owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut
Wiśnie umyć , usunąć pestki i odsączyć.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć jedną część ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno formy. Lekko obsypać bułką tartą i przykryć wiśniami. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na wiśnie. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec w piekarniku przez 40 minut w temp 180 stopni. Wystudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego