Odkąd pamiętam zawsze mnie zachwycały. Dziś zachwycają tych, których nimi częstuje. Mówimy na nie kule, bo powstają z małych okręgów wykrojonych z ciasta ;)
05, kg mąki
40 g świeżych drożdży
szklanka letniego mleka
4 żółtka
1 jajko
7 łyżek oleju
2 łyżeczki (małe) masła
szczypta soli
4 łyżki cukru
marmolada
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki i mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę łączymy z olejem, jajami i solą, dodają wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy już ciasto mamy wyrośnięte, dzielimy na części, wałkujemy, dużą szklanką wykroimy okręgi, na każdy z nich kładziemy łyżkę marmolady i zamykamy. Taką kuleczkę układamy w formie , wyłożonej papierem do pieczenia. każdą kolejną kulkę smarujemy olejem na krawędziach gdzie kuleczki się ze sobą stykają.
Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.
Smacznego, kuleczki odrywają się od siebie bardzo dobrze, ja od nich nie mogę się oderwać ;)
Dobrymi rzeczami warto się dzielić, dlatego chleb do odrywania to idealny pomysł na imprezę czy piknik. A najlepiej jeśli między warstwami drożdżowego ciasta ukryty jest czosnkowo-koperkowy farsz z bobem!
Zimowe śniadania lubię jeść bez pośpiechu, szczególnie te weekendowe, które mogą trwać dłużej. To co będę jeść rano, staram się zaplanować wcześniej aby mieć czas na skompletowanie wszystkich potrzebnych składników. Czasami wpadam na pomysł, któ...
Taka pogoda nie pozostawia dużego wyboru nic tylko usiąść wygodnie w fotelu z kubkiem dobrej herbaty i kawałkiem pysznego ciasta. Do tego duetu wystarczy dobrać wciągającą książkę, a deszcz sam przestanie padać. Zwolenniczką zajadania de...
Czosnkowe pieczywo ma w sobie coś magicznego. Uwielbiam przemycić poszatkowany czosnek do ciasta chlebowego, ale można także przygotować olej lub masło czosnkowe i posmarować z wierzchu przyszły wypiek. Obie te metody wykorzystałam szykując drożdżowe s...
Być może kojarzycie cynamonowe ślimaczki vel bułeczki do odrywania? Ja postanowiłam przygotować je w wersji wytrawnej. Dzisiejsze bułeczki do odrywania to nic innego jak moja ulubiona pizza z cukinią i fetą podana w nowej, niecodziennej formie. Taka za...
Mam słabość do chlebków do odrywania, dlatego powracam do nich od czasu do czasu. Tym razem nabrałam ochoty na połączenie szpinaku ze słodkawą żurawiną i słonym kozim serem. Farszem posmarowałam rozwałkowane ciasto drożdżowe, podzieliłam na mniejsze pr...