Ciasto drożdżowe wypełnia dom zapachem ciepła, miłości, zrozumienia, spokoju. Uwielbiam go. Bardzo proste i łatwe w przygotowaniu.
Składniki
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka
1 jajko
50 g cukru
250 g mąki
50 g masła
200 g truskawek
płatki migdałów
Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszać.
Odstawić na 10 - 20 minut, do powiększenia objętości ok 5 razy.
Do drugiej misy przesiać mąkę, dodać cukier , miękkie masło, jajko i rozczyn. Wyrabiać ciasto kilka minut. Wyrobione przykryć ściereczką i odłożyć na ok 1 h do wyrośnięcia.
Myjemy truskawki, usuwamy szypułki i kroimy(w plastry lub ćwiartki)
Formę ( 24 cm x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto równomiernie wyłożyć na papierze, na cieście układamy truskawki, posypujemy migdałami i grubym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Truskawki i rabarbar to idealne połączenie w cieście. Dzisiaj pomyślałam, że podam Ci fajny przepis na razowe ciasto drożdżowe, które z powodzeniem możesz przygotować bez cukru i ewentualnie nabiału. Obecność nabiału nie jest obowiązkowa w tym pr...
Fenomenalne drożdżówki z truskawkami i mango! Miękkie delikatne ciasto wypełnione soczystymi truskawkami i słodkim mango, wszystko posypane chrupiącą kruszonką i udekorowane lukrem to propozycja deseru na letnie popołudnie. Ciasto drożdżowe jest bardzo...
Ciasto drożdżowe z truskawkami jest punktem obowiązkowym w sezonie truskawkowym! Ciasta drożdżowe lubi chyba każdy i każdy może upiec je sam we własnym domu, to naprawdę nie jest trudne! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a z pomocą robota kuch...
Letni klasyk, czyli drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi nad czym bardzo ubolewam, bo co roku mam wrażenie, że nie wykorzystałam go w pełni (niestety mam takie samo wrażenie odnośnie wszystkich sezonowy...
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami posypane kruszonką. Słodki klasyk ! Popularna drożdżówka to powrót do mojego dzieciństwa, najczęściej ciasto drożdżowe było pieczone z samą kruszonką. Wypiekane przez babcię i mamę, ależ to był smak. Ciasto i...
Uwielbiam chałkę, koniecznie z dużą ilością kruszonki; ) Odkąd byłam dzieckiem do podania zawsze wystarczał mi zaledwie kawałek masła i przepyszne śniadanie było gotowe : ) Mogłabym jeść codziennie ; ) Polecam!!! Składniki (2 sztuki): 25 g świe...
Ostatnio moje serce porywa drożdżowe ciasto i niebezpiecznie zbliża się do ukochanych od zawsze serników ; ) Moje upodobania cukiernicze chyba powoli się zmieniają, ale przy obecnej pogodzie na pewno nie ma nic lepszego od kawałka pysznego, mię...