Jest to przepis, po który sięgam kiedy nie mam pomysłu na obiad i potrzebuję coś co przyrządzę bardzo szybko i bez wysiłku. Przepis znalazłam kilka lat temu na blogu make cooking easier. Od tamtego czasu delikatnie go zmodyfikowałam tak żeby mnie się to dobrze przyrządzało. Ale jest on na tyle elastyczny, że każdy może zrealizować go na swój sposób.
Składniki:
- 1 średnia cukinia lub dwie małe (ja wolę te mniejsze około 15-20 centymetrowe),
- pół średniej cebuli,
- puszka tuńczyka,
- śmietana (ja używam najczęściej 18%),
- żółty ser,
- zioła prowansalskie ( jeśli mam taką możliwość to wykorzystuję świeże),
- szczypta soli i pieprzu.
Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 15 minut (aż cukinia zacznie robić się miękka). Dodajemy tuńczyka i smażymy przez kolejne parę minut, Tuż przed końcem dorzucamy zioła i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez minutkę. Podajemy z makaronem i startym serem.
Smacznego!