Kolejny rodzinny obiad, a na talerzu znowu oklepane aż do bólu schabowe z ziemniakami, a przecież schab można przyrządzić je na tyle różnych sposobów. Ja od jakiegoś czasu jestem zakochana w schabie po cygańsku. Jest zdecydowanie mniej czasochłonny ( nie trzeba stać nad patelnią i pilnować żeby nic się nie przypaliło), a efekt zadowoli niejednego wielbiciela schaboszczaków ;)
Żeby przygotować schab po cygańsku potrzebujecie:
- schab (ja zawsze kupuję porcję, która wystarcza na 5 kawałków),
- 1- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszkę,
- kawałek selera,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz.
Czas przyrządzania: 15 min.,
Czas pieczenia: 1h
W przepisie, który znalazłam była tylko marchewka ja dodałam jeszcze pietruszkę i seler, żeby wzbogacić smak, ale jeśli chcecie możecie je pominąć. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Następnie przykrywamy nimi spód naczynia żaroodpornego. Na warzywa układamy cebulę pokrojoną w krążki lub w półokręgi, można też rozsypać pojedyncze piórka. Wszystko zasypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Jeśli tylko mogę zastępuję suszone zioła świeżymi (rozmarynem, tymiankiem i bazylią).
Schab rozbijamy,a następnie z każdej strony posypujemy solą i pieprzem. Kawałki mięsa układamy na warzywach i rozsmarowujemy na nim 2-3 łyżki majonezu. Całość posypujemy startym serem, przykrywam górną częścią naczynia i wstawiamy do nagrzanego (190 stopni) piekarnika na godzinę. Jeśli po godzinie ser nie jest wystarczająco przypieczony można poczekać jeszcze 10-15 minut. Gotowe danie można zjeść z ryżem, ziemniakami, pieczywem lub samo.
Smacznego!