Cukinia to cudowne warzywo. Jest lekkostrawna, zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy : A,C,K,PP i B1, ponad to odkwasza organizm i wspomaga procesy trawienne. Dodatkowo przepisy na dania z nią są dziecinnie proste. Nie każdy wie, że można jeść ją również na surowo. Najsmaczniejsze są młode cukinie, nie przekraczające 20 cm długości. Jednym z moich ulubionych przepisów na cukinie są placuszki z cukinią i serem feta.
Do ich przyrządzenia potrzebujemy:
- tarkę
- dwie cukinie ( ok. 20 cm),
- cebulę
- 2 jajka
- szczyptę soli
- ser feta / flavita
- 4-6 łyżek mąki
- olej / oliwę do smażenia
Czas przygotowania: 30-40 minut (najdłużej trwa smażenie)
Porcja dla 2-4 osób
Cukinię i cebulę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pokruszony ser, jajka, dwie szczypty soli i 4 łyżki mąki.Wszystko mieszamy, grubsze kawałki sera rozgniatamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni. Dobrze jest zmniejszyć "ogień" w trakcie smażenia, dzięki czemu placuszki dokładniej się przypieką. Jeśli cukinia puści sok i ciasto będzie za rzadkie można dosypać kolejną łyżkę mąki.
Plusem tego przepisu jest to, że można go dowolnie modyfikować. Np. pomijając fetę w farszu i podając usmażone placuszki z serkiem wiejskim.
Smacznego!