Znacie lemon curd, czyli pyszny krem na bazie żółtek, cytryn i masła? Powitajcie jego pysznego kolegę: rabarbarowy curd! Jest równie prosty do przyrządzenia, jak ten cytrynowy i równie pyszny. Świetnie się sprawdzi do deserów i tortów. Można go też zamrozić ;) Przepis podpatrzyłam u Everyday Flavours.

Rabarbarowy curd
Składniki:
500 g rabarbaru
150 g cukru
6 żółtek
1 szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
40 g masła
Przygotowanie:
1. Rabarbar kroimy w kostkę (ja nie obieram), wrzucamy do garnka razem z 50 g cukru i gotujemy, mieszając, aż będzie miękki. Studzimy i miksujemy np. w blenderze.
2. Pozostały cukier, żółtka i sól umieszczamy w garnku i ucieramy na gęsty krem.
3. Całość podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż będzie ciepłe.
4. Dodajemy mus rabarbarowy i sok z cytryny. Dalej podgrzewamy i mieszamy, aż zgęstnieje.
5. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, aż się rozpuści.
6. Gotowy krem przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce lub zamrażamy.
Smacznego
Post Rabarbarowy curd pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.