
Nie cierpię, kiedy ktoś pyta mnie o przepis na naleśniki czy placuszki śniadaniowe – jaki przepis? Wrzucasz do miski mąkę, mleko, jajka, wszystko na oko, mieszasz i jest! No ale wiem, że nie wszystkim to „na oko” wychodzi, dlatego też ostatnio spisałam jako takie proporcje. Weźcie pod uwagę, że mąka mące nie równa, dlatego też w przepisie zaznaczyłam, że po odstaniu może być konieczność dolania odrobiny wody. I jeszcze mała rada: im bardziej lejące ciasto, tym cieńsze naleśniki (np. do crêpes suzette, czy krokietów lepiej zrobić cieńsze).
Naleśniki – przepis bazowy
Składniki na ok. 10 naleśników (średnio grubych):
2 jajka
500 ml mleka
250 g mąki pszennej
szczypta soli
odrobina wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Jajka i mleko dokładnie mieszamy trzepaczką.
2. Dodajemy przesianą mąkę i sól (można też dodać cukier, ale ja tego nie praktykuję). Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Możemy użyć miksera. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny. Zauważyłam, że po takim leżakowaniu naleśniki lepiej się smażą i nawet ten pierwszy, który zawsze szedł na stracenie, wychodzi :).
3. Jeśli po odstaniu ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę wody. Konsystencję musicie sami wyczuć. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej takiej naleśnikowej, na odrobinie oleju. Przewracamy na drugą stronę, kiedy wierzch się zetnie i smażymy jeszcze chwilkę. Podajemy z czym chcemy :)
Smacznego!
Post Naleśniki – przepis bazowy pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.