→ Czekolada i maliny, to dla mnie duet nie do podrobienia! Pasuje zarówno w deserach na zimno, w ciastach, jak i w śniadaniowej owsiance. Dziś właśnie przepis na taką opcję chcę Wam zaprezentować, gwarantuję, że nic już nie będzie takie jak kiedyś :D
Składniki (2 porcje):
2/3 szklanki płatków owsianych
2 szklenki mleka/wody
5 daktyli bez pestek
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 kostki czekolady gorzkiej
maliny
Wykonanie:
W garnuszku umieścić drobno pokrojone daktyle wraz z pozostałymi składnikami. Gotować na niewielkim palniku przed około 8 minut, do czasu zmięknięcia płatków i lekkiego odparowania płynu. Wyłączyć palnik. Do owsianki dodać połamaną czekoladę – wymieszać do momentu jej rozpuszczenia. Gotową owsiankę nałożyć do miseczek, posypać malinami.
I gotowe! :)
Źródło inspiracji: jadlonomia.com