Przyznam się, że zrobiłyśmy tę tartę z siostrą latem, ale muszę ją tutaj dodać, bo...no dobra była! Odkąd założyłam tego bloga, moje przesiadywanie z laptopem wydłużyło się do granic możliwości. Tym bardziej, że muszę być chora (sic!), akurat teraz. Od zawsze lubiłam przeglądać dobre gazety i blogi kulinarne. Mam swoje ulubione, które dość regularnie odwiedzam, ale dziś natknęłam się na kolejne cudeńka i po prostu nie mogę się oderwać! Znacie
KUKBUK? To jeden z najlepszych i najpopularniejszych magazynów kulinarnych w Polsce, nigdy nie miałam okazji kupić, bo są dość drogie, jak na kieszeń studenta, jednak może niedługo się skuszę. Na samej stronie internetowej można zawisnąć na dobre dwie godziny! Podziwiam, że same ich zdjęcia powodują u mnie ślinotok. Może kiedyś moje też będą tak działać na innych.
Jabłkowa tarta z kratką.
Składniki na kruche ciasto /forma 26 cm/:- 150 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
dodatkowo: - 5 średnich jabłek
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka cynamonu
- 1 białko
Mąkę przesiej, mieszając z cukrem pudrem i solą. Zimne masło pokrój na małe kostki,wymieszaj z mąką i dodaj do tego żółtko. Starannie zagnieć ciasto. Uformuj kulkę i zawiń w folię spożywczą, a potem zostaw w lodówce na 45 minut.
3 jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnuszka razem z 2 łyżkami brązowego cukru, 3 łyżkami wody i 1/2 łyżki cynamonu. Trzeba dusić przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy mus odstaw i zabierz się za ciasto!
Około 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i przełóż je do formy, nadmiar odciśnij od brzegów i zostaw na później. Ciasto w formie nakłuj widelcem (żeby nie unosiło się podczas pieczenia). Pozostałe 2 jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Do formy, na spodzie rozprowadź wcześniej przygotowany mus jabłkowy, na to plasterki jabłek, posyp resztą cukru (ok 2 łyżki) i cynamonem (ok 1/2 łyżki).
Wyciągnij z lodówki pozostałą część ciasta, rozwałkuj i wycinaj cienkie paski, a następnie ułóż kratkę na wierzchu, dociskając jej końce do brzegów. Pozostało tylko posmarować kratkę roztrzepanym jajkiem i można piec! 180 stopni przez ok 50 minut.
Po wystudzeniu posyp tartę cukrem pudrem i możesz jeść! : )