Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Jak zrobić dobre frytki? Ranking 12 odmian ziemniaków na frytki
cookentials
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
176
Kategorie
98
Jak zrobić dobre frytki? Ranking 12 odmian ziemniaków na frytki
Jak zrobić dobre frytki?
Drugi ranking frytek przynosi wiele zmian. Ilość sprawdzonych odmian wzrosła do 12 i nastąpiło istne przetasowanie w puli. Na podium wskoczyły 2 nowe odmiany i bardzo niewiele brakowało do zmiany lidera rankingu.
Poprzedni ranking możesz zobaczyć
tutaj
a
tutaj
sposób przygotowywania najlepszych frytek świata metodą Hestona Blumenthala.
Mam nadzieję, że nowe zestawienie będzie przydatne a jeżeli masz swoje uwagi czy spostrzeżenia to z góry dziękuję za komentarze.
#1 Gala
Bardzo łatwo i bezproblemowo przygotowujące się ziemniaki. Nic się z nimi nie działo. Frytki ładnie się wybarwiły, są bardzo przyjemnie chrupiące i bardzo dobre w smaku. Najlepszy smak i chrupkość w całym zestawieniu, dają Gali pierwsze miejsce!
kolor **-
chrupkość **-
smak***
#2 Velox (NOWA)
Bardzo smaczne frytki wychodzą z tej odmiany. Przy przygotowywaniu nie ma problemów, jedynie po gotowaniu bardzo lekko i miejscowo ziemniak czarnieje. W dotyku frytki są miękkie ale przy jedzeniu chrupią wystarczająco dobrze. Kolor frytek wychodzi poprawny ale dosyć stonowany. Struktura jest pełna, mięsista ale nie maziowata a smak bardzo dobry. Gdyby brać pod uwagę tylko smak to Velox mógłby zostać liderem rankingu.
kolor **-
chrupkość **-
smak ***
#3 Solara (NOWA)
Ziemniak nie robi żadnych problemów podczas przygotowywania. Ładnie trzyma formę i nie rozwala się. Bardzo ładnie się wybarwia na złotawy kolor. Tworzy się dość gruba skórka, która przyjemnie chrupie (chociaż nie wiadomo dlaczego nie na całej długości frytki) odsłaniając nieco maziowaty środek. Ale w smaku jest bardzo dobra, lekko słodka co po posoleniu daje bardzo fajny i przyjemny efekt. Ogólnie odmiana warta polecenia
kolor ***
chrupkość **-
smak **-
#4 Vineta
Przy przygotowywaniu po pierwszym smażeniu frytki mają tendencję do rozwalania się i trzeba przekładać je ostrożnie. Natomiast efekt końcowy jest zaskakująco dobry. Po 2-im smażeniu frytki już się nie rozwalają i dodatkowo wybarwiają się na bardzo ładny, złocisty. Mocno i przyjemnie chrupią i mają bardzo dobry smak. Tak powinny smakować frytki.
kolor ***
chrupkość**-
smak**-
#5 Bila
Przygotowanie frytek nie nastręcza problemów technologicznych.Przy smażeniu w 2-im etapie ładnie się wybarwiają i ładnie pachną. Niestety, chrupkość nie jest zbyt wysoka. Gotowa frytka ma tendencje do rozwalania się. Środek jest trochę mazisty, chociaż smak nie jest najgorszy.
kolor ***
chrupkość *--
smak **-
#6 Bryza (NOWA)
Frytka bardzo dobra w smaku, wybarwia się na ładny złotawy kolor. Skórka jest delikatna i miękka w dotyku ale podczas jedzenia chrupie wystarczająco dobrze. Zdarzają się jednak kawałki które nie chrupią, mimo iż wyglądają tak samo haj te chrupiące. Dość mocno chłonie tłuszcz, przez co jest tłustawa a przez to po krótkiej chwili spada ochota na jej jedzenie. Struktura wewnątrz dobra, lekko maziowata, jest co pojeść.
kolor **-
chrupkość **-
smak **-
#7 Tajfun (NOWA)
Dziwna odmiana. Podczas studzenia po gotowaniu w wodzie ziemniaki lekko czernieją, co nie przydaje im uroku. Po końcowym smażeniu barwa jest raczej słaba, nazwałbym to buro-brązową. Natomiast wytwarza się bardzo gruba, mocno chrupiąca skórka – frytką można prawie gwoździe wbijać. W niektórych miejscach skórka malowniczo pęka wytwarzając jeszcze bardziej chrupkie fragmenty. W środku frytka ma fajną, wyczuwalną i pełną strukturę. Ale całości brakuje ...smaku. Nie jest zły ale nie jest też smaczny...tylko taki nijaki.
kolor *--
chrupkość ***
smak *--
#8 Irga
Najbardziej oporny na przygotowania ziemniak. Po 1 smażeniu bardzo się rozwala i tworzy się sporo bezkształtnych ziemniaczanych glutów. Efekt końcowy też nie zadowala, bo w środku są ciapkowate, a w zasadzie to ich nie ma, bo struktura jest bardzo ażurowa. Trochę śmieszne uczucie podczas jedzenia czegoś takiego. Smakowo nie są zbyt dobre.
kolor *--
chrupkość *--
smak *--
#9 Lord
Frytki przygotowuje się bez większych problemów, nic się z nimi nie dzieje. Ale efekt jest bardzo mizerny. Skórka jest mało chrupiąca pomimo dobrego wysmażenia. Jest tendencja do przypalania. Frytki są ciężkie, jakby nasączone, chociaż w jedzeniu się tego nie czuje. Ale to co się czuje to niezbyt dobry smak.
kolor *--
chrupkość *--
smak ---
#10 Orlik
Ziemniak nie robią żadnych problemów podczas przygotowywania. Ładnie się trzymają po 1 smażeniu i nic się z nimi nie dzieje. Przy drugim mają już jednak tendencje do szybkiego przypalania, więc trzeba skrócić czas smażenia. Dodatkowo mają tendencję do rozwalania się. Wynika to też pewnie z tego co robi się środku. Powstaje dość mazista pulpa, bardzo "puszysta", tak że prawie jej nie ma. Smak pozostawia dużo do życzenia, w zasadzie trzeba powiedzieć że nie jest specjalnie smaczna.
kolor *--
chrupkość *--
smak ---
# 11 Denar (NOWA)
Frytki wybarwiają się średnio i przede wszystkim zupełnie nie są chrupiące. Czasami coś tam chrupnie pod zębem ale to wyjątek niż reguła, bo generalnie są całkowicie miękkie. W środku lekko maziowate, chociaż zachowują ziemniaczaną strukturę i jest co ugryźć. Smak nie jest najgorszy ale braki w pozostałych elementach sprawiają, że nie będzie z Denara frytek.
kolor *--
chrupkość ---
smak *--
#12 Melody
Ziemniak po gotowaniu jest bardzo delikatny i ma tendencje do rozwalania się. Przy odrobinę przedłużonym czasie gotowania od razu robi się nie nadająca się na frytki pulpa. Jeżeli uda się przejść kolejne etapy to poszczególne frytki i tak rozpadają się, prawie wcale nie są chrupiące. W smaku frytki również są bardzo słabe.
kolor *--
chrupkość ---
smak ---
cookentials
30 mar 15
Frytki
frytki
4 przepisów
Polecane przepisy
Co się ugotowało w 2015
Najpopularniejszym postem 2015 roku został przewodnik po robieniu doskonałych frytek wraz z rankingiem 14 odmian ziemniaków.W tym pierwszym roku działania cookentials wiele się ugotowało i wydarzyło ;). Powstała nawet aplikacja mobilna na smartfony z A...
cookentials
Tego nie czytaj
Jak zrobić frytki - film
Jak zrobić frytki? Takie najlepsze na świecie? Przygotowałem szybki i prosty film który pozwoli przygotować coś takiego: Jak zrobić super frytkiWydaje się, że to dużo roboty, ale po pierwsze nie ma jej dużo a po drugie efekty są zniewalające.Trze...
cookentials
Obiad
Jak zrobić frytki - film
Jak zrobić frytki? Takie najlepsze na świecie? Przygotowałem szybki i prosty film który pozwoli przygotować coś takiego: Jak zrobić super frytkiWydaje się, że to dużo roboty, ale po pierwsze nie ma jej dużo a po drugie efekty są zniewalające.Trze...
cookentials
Obiad
Przepis na frytki. Ranking 14 odmian ziemniaków na frytki.
Jak zrobić idealne frytki? Według mnie przepis jest tylko jeden. Jest to metoda Hestona Blumenthala - mistrza kuchennych eksperymentów.Pełen przepis znajdziesz tutajZobacz czy dwie nowe odmiany zmieniły jedyny ranking ziemniaków na frytki. Czy są jakie...
cookentials
Obiad
,
Kolacja
,
Frytki
Przepis na frytki. Ranking 14 odmian ziemniaków na frytki.
Jak zrobić idealne frytki? Według mnie przepis jest tylko jeden. Jest to metoda Hestona Blumenthala - mistrza kuchennych eksperymentów.Pełen przepis znajdziesz tutajZobacz czy dwie nowe odmiany zmieniły jedyny ranking ziemniaków na frytki. Czy są jakie...
cookentials
Obiad
,
Kolacja
,
Frytki
Jak zrobić dobre frytki? Ranking 12 odmian ziemniaków na frytki
Jak zrobić dobre frytki? Drugi ranking frytek przynosi wiele zmian. Ilość sprawdzonych odmian wzrosła do 12 i nastąpiło istne przetasowanie w puli. Na podium wskoczyły 2 nowe odmiany i bardzo niewiele brakowało do zmiany lidera rankingu. Poprz...
cookentials
Frytki
Jak zrobić dobre frytki? Ranking 12 odmian ziemniaków na frytki
Jak zrobić dobre frytki? Drugi ranking frytek przynosi wiele zmian. Ilość sprawdzonych odmian wzrosła do 12 i nastąpiło istne przetasowanie w puli. Na podium wskoczyły 2 nowe odmiany i bardzo niewiele brakowało do zmiany lidera rankingu. Poprz...
cookentials
Frytki
Jak zrobić najlepsze frytki? Ranking 7 odmian ziemniaków. Ranking frytek
Czy jest coś smaczniejszego niż frytki?Ziemniak/kartofel/pyrek pocięty na cieńsze lub grubsze słupki, usmażone na skwierczącym oleju. Hmmm. Nie żaden mrożony substytut z pulpy ziemniaczanej. Nie żadne frytki z foliowego worka. Tylko dorodny, pols...
cookentials
Frytki
,
Fries
,
Frytka
,
Kartofel
,
Ranking
,
Ziemniak
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone