Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Jak zrobić najlepsze frytki? Ranking 7 odmian ziemniaków. Ranking frytek
cookentials
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
176
Kategorie
98
Jak zrobić najlepsze frytki? Ranking 7 odmian ziemniaków. Ranking frytek
Czy jest coś smaczniejszego niż frytki?
Ziemniak/kartofel/pyrek pocięty na cieńsze lub grubsze słupki, usmażone na skwierczącym oleju. Hmmm. Nie żaden mrożony substytut z pulpy ziemniaczanej. Nie żadne frytki z foliowego worka. Tylko dorodny, polski ziemniak, ręcznie, osobiście przemieniony we frytkę. To jest coś!
Jak zrobić idealne frytki?
Jest już dostępny
ranking 12 odmian zieminaków na frytki
!
Wcześniej w sumie nie zwracałem uwagi jakie ziemniaki kupuję, bo prawie wszystkie i zawsze wychodziły w porządku. Czasami trochę lepiej, czasami trochę gorzej. Jednak kiedy poznałem metodę Hestona Blumenthal'a mój świat frytek się zmienił.
Zobacz
przepis
.
Na początku wydawała mi się niepotrzebnie przekombinowana, zbyt skomplikowana i za długa jak na "po prostu" frytki. Pitolenia jest z tym więcej niż z prostym wrzuceniem pokrojonych ziemniaków na olej ale efekty są po prostu niesamowite. Różnica jest kolosalna.
Przy robieniu frytek tym sposobem szybko okazało się jak wielkie są różnice pomiędzy poszczególnymi odmianami. Jak różnie się zachowują podczas obróbki i przede wszystkim jak rozmaicie smakują. Jakie ziemniaki najlepiej wybrać na frytki?
Dlatego postanowiłem sprawdzić i przetestować dostępne u nas ziemniaki. Tak powstał ten ranking ziemniaków na najlepsze frytki świata. Metodą by Heston Blumenthal. Jak robi to sam Heston możesz zobaczyć
tutaj
. Heston Blumenthal to magik nowoczesnej angielskiej kuchni (robiący np. kulki mięsne wyglądające jak mandarynki), twórca restauracji The Fat Duck i zdobywca 3 gwiazdek Michelin. Heston na Facebooku:
link
(polecam).
Ranking będzie cały czas powiększany o nowe odmiany, aktualizowany i udoskonalany. Jeżeli masz swoje własne doświadczenia i uwagi dotyczące frytek podziel się nimi w komentarzu.
Przy rankingu trzeba było ustalić jakieś zasady. Jako najważniejsze czynniki dla oceny frytek uznałem kolor, chrupkość i oczywiście smak. Skala ocen to 3 gwiazdki za najlepszy wynik danej cechy.
#1 Gala
Bardzo łatwo i bezproblemowo przygotowujące się ziemniaki. Nic się z nimi nie działo. Frytki ładnie się wybarwiły, są bardzo przyjemnie chrupiące i bardzo dobre w smaku. Najlepszy smak i chrupkość w całym zestawieniu, dają Gali pierwsze miejsce!
kolor **-
chrupkość **-
smak***
#2 Vineta
Przy przygotowywaniu po pierwszym smażeniu frytki mają tendencję do rozwalania się i trzeba przekładać je ostrożnie. Natomiast efekt końcowy jest zaskakująco dobry. Po 2-im smażeniu frytki już się nie rozwalają i dodatkowo wybarwiają się na bardzo ładny, złocisty. Mocno i przyjemnie chrupią i mają bardzo dobry smak. Tak powinny smakować frytki.
kolor ***
chrupkość**-
smak**-
#3 Bila
Przygotowanie frytek nie nastręcza problemów technologicznych.Przy smażeniu w 2-im etapie ładnie się wybarwiają i ładnie pachną. Niestety, chrupkość nie jest zbyt wysoka. Gotowa frytka ma tendencje do rozwalania się. Środek jest trochę mazisty, chociaż smak nie jest najgorszy.
kolor ***
chrupkość *--
smak **-
#4 Irga
Najbardziej oporny na przygotowania ziemniak. Po 1 smażeniu bardzo się rozwala i tworzy się sporo bezkształtnych ziemniaczanych glutów. Efekt końcowy też nie zadowala, bo w środku są ciapkowate, a w zasadzie to ich nie ma, bo struktura jest bardzo ażurowa. Trochę śmieszne uczucie podczas jedzenia czegoś takiego. Smakowo nie są zbyt dobre.
kolor *--
chrupkość *--
smak *--
#5 Lord
Frytki przygotowuje się bez większych problemów, nic się z nimi nie dzieje. Ale efekt jest bardzo mizerny. Skórka jest mało chrupiąca pomimo dobrego wysmażenia. Jest tendencja do przypalania. Frytki są ciężkie, jakby nasączone, chociaż w jedzeniu się tego nie czuje. Ale to co się czuje to niezbyt dobry smak.
kolor *--
chrupkość *--
smak ---
#6 Orlik
Ziemniak nie robią żadnych problemów podczas przygotowywania. Ładnie się trzymają po 1 smażeniu i nic się z nimi nie dzieje. Przy drugim mają już jednak tendencje do szybkiego przypalania, więc trzeba skrócić czas smażenia. Dodatkowo mają tendencję do rozwalania się. Wynika to też pewnie z tego co robi się środku. Powstaje dość mazista pulpa, bardzo "puszysta", tak że prawie jej nie ma. Smak pozostawia dużo do życzenia, w zasadzie trzeba powiedzieć że nie jest specjalnie smaczna.
kolor *--
chrupkość *--
smak ---
#7 Melody
Ziemniak po gotowaniu jest bardzo delikatny i ma tendencje do rozwalania się. Przy odrobinę przedłużonym czasie gotowania od razu robi się nie nadająca się na frytki pulpa. Jeżeli uda się przejść kolejne etapy to poszczególne frytki i tak rozpadają się, prawie wcale nie są chrupiące. W smaku frytki również są bardzo słabe.
kolor *--
chrupkość ---
smak ---
Podziel się ze mną w komentarzu swoimi doświadczeniami i uwagami ":frytkowymi" lub jeżeli masz jakieś pytania to pytaj śmiało.
cookentials
20 mar 15
Frytki
,
Fries
,
Frytka
,
Kartofel
,
Ranking
,
Ziemniak
fries
1 przepisów
Polecane przepisy
20 najlepszych (?) phở w Warszawie
Na Pyzie dawno nie było żadnego rankingu, a mam wrażenie, że czasami właśnie tego mi trzeba zestawienia najlepszych opcji. W czasach, kiedy w restauracjach dominuje sezonowość i zmienność menu mam czasami ochotę na najlepszą wersję klasyków: pi...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Restauracje
,
Poradniki
,
Pho
,
Zupa pho
,
Pho warszawa
,
Ranking pho
Co się ugotowało w 2015
Najpopularniejszym postem 2015 roku został przewodnik po robieniu doskonałych frytek wraz z rankingiem 14 odmian ziemniaków.W tym pierwszym roku działania cookentials wiele się ugotowało i wydarzyło ;). Powstała nawet aplikacja mobilna na smartfony z A...
cookentials
Tego nie czytaj
Co się ugotowało w 2015
Najpopularniejszym postem 2015 roku został przewodnik po robieniu doskonałych frytek wraz z rankingiem 14 odmian ziemniaków.W tym pierwszym roku działania cookentials wiele się ugotowało i wydarzyło ;). Powstała nawet aplikacja mobilna na smartfony z A...
cookentials
Tego nie czytaj
Jak zrobić frytki - film
Jak zrobić frytki? Takie najlepsze na świecie? Przygotowałem szybki i prosty film który pozwoli przygotować coś takiego: Jak zrobić super frytkiWydaje się, że to dużo roboty, ale po pierwsze nie ma jej dużo a po drugie efekty są zniewalające.Trze...
cookentials
Obiad
Jak zrobić frytki - film
Jak zrobić frytki? Takie najlepsze na świecie? Przygotowałem szybki i prosty film który pozwoli przygotować coś takiego: Jak zrobić super frytkiWydaje się, że to dużo roboty, ale po pierwsze nie ma jej dużo a po drugie efekty są zniewalające.Trze...
cookentials
Obiad
Przepis na frytki. Ranking 14 odmian ziemniaków na frytki.
Jak zrobić idealne frytki? Według mnie przepis jest tylko jeden. Jest to metoda Hestona Blumenthala - mistrza kuchennych eksperymentów.Pełen przepis znajdziesz tutajZobacz czy dwie nowe odmiany zmieniły jedyny ranking ziemniaków na frytki. Czy są jakie...
cookentials
Obiad
,
Kolacja
,
Frytki
Przepis na frytki. Ranking 14 odmian ziemniaków na frytki.
Jak zrobić idealne frytki? Według mnie przepis jest tylko jeden. Jest to metoda Hestona Blumenthala - mistrza kuchennych eksperymentów.Pełen przepis znajdziesz tutajZobacz czy dwie nowe odmiany zmieniły jedyny ranking ziemniaków na frytki. Czy są jakie...
cookentials
Obiad
,
Kolacja
,
Frytki
Jak zrobić najlepsze frytki? Ranking 7 odmian ziemniaków. Ranking frytek
Czy jest coś smaczniejszego niż frytki?Ziemniak/kartofel/pyrek pocięty na cieńsze lub grubsze słupki, usmażone na skwierczącym oleju. Hmmm. Nie żaden mrożony substytut z pulpy ziemniaczanej. Nie żadne frytki z foliowego worka. Tylko dorodny, pols...
cookentials
Frytki
,
Fries
,
Frytka
,
Kartofel
,
Ranking
,
Ziemniak
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha