Przeczytaj (tutaj) jak było na warsztatach kuchni tureckiej w łódzkim Book&Cook. Albo od razu zabierz się do robienia tego pełnego smaków i aromatów tureckiego dania. Zapiekany bakłażan
Podczas warsztatów prowadzonych przez Radka poczuliśmy się jak w Stambule. Wszystko pięknie pachniało i wybornie smakowało.
Teraz też możesz zrobić sobie zapiekanego bakłażana!
Lista składników:
1 bakłażan
sól
oliwa z oliwek
150g wołowiny
2 ząbki czosnku
2x łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kumin
2 łyżeczki oregano
pomidor
natka pietruszki
100g kaszy pęczak
Sposób przygotowania:
1. Przekrój bakłażana i wydrąż środek (nie wyrzucaj)
2. Posól połówki bakłażana i natrzyj je oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika 180C na 30 minut.
3. W międzyczasie ugotuj kaszę
4. Usmaż na patelni na oliwe z oliwek pokrojony czosnek, dodaj pocięty w kostkę środek bakłażana. Dodaj mięso mielone - smaż aż mięso zmieni kolor
5. Dodaj przyprawy i pokrojone pomidory
7. Wymieszaj kaszę z usmażonym mięsem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj pociętą natkę pietruszki
8. Kaszę z mięsem włóż do upieczonych połówek bakłażana i wstaw do piekarnika 180C na 25 minut.