By jeszcze bardziej umilić sobie weekend polecam upiec sernik kokosowy :) Bardzo delikatny o lekkim posmaku kokosa :)
Składniki na ciasto kruche:
- 120 g masła zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka smalcu - opcjonalnie
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1,5 - 2 łyżek kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Można je również zmiksować w malakserze. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1h.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 100 g masła
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 300 ml śmietanki 300%
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Masło ( pamiętajmy ,że musi być w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg, jajka, śmietankę , wiórki kokosowe oraz mąki. Miksujemy na gładko.
Ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę (u mnie była to jak zawsze duża blacha ) i dociskamy do brzegów, Wlewamy sernikową masę. Ciacho pieczemy przez 1h w 160 stopniach czekając, aż się zarumieni, Gotowy wypiek odkładamy na całą noc, by masa dobrze stężała i wystygła.