Założę się, że po Halloween została wam dynia :) Jeśli nie macie pomysłu co z nią począć polecam przygotować właśnie ten dżem, świetnie nada się do potraw słodkich jak i wytrawnych. Sezon na dynie powoli nam się kończy , więc trzeba z niej zrobić coś co pozwoli nam się nią delektować do kolejnej jesieni :)
Składniki na około 8 słoiczków :
- 1 kg dyni
- 0,5 kg jabłek
- 70 dkg cukru
- kilka goździków
- cynamon
- kwasek cytrynowy
Dynię i jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka i dusimy tak długo pod przykryciem ,aż jabłka i dynia rozpadną się. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy kolejne 30min. Dodajemy cukier, goździki. Cynamon oraz kwasek dodajemy do smaku ( kwasek możecie zastąpić cytryną albo skórką z cytryny) Podgrzewamy tak długo ,aż zgęstnieje*
Gotowy dżem przelewamy do słoiczków ,zakręcamy i gotowe :)
* u mnie trwało to o koło godzinki :)