W upalne dni mało kto sięga po gorące, mięsne dania. Zamiast nich wybieramy zazwyczaj naleśniki, ryż na słodko lub niezawodne chłodniki. Zastanawiałam się czy może zaistnieć chłodnik na słodko i w internetowych zakamarkach znalazłam kilka inspiracji.
Przepis jest banalnie prosty
_

_
Składniki:
- 1 L mleka ryżowego z wanilią
- 900 g rozmrożonych truskawek
- 2 tabliczki białej czekolady
- (opcjonalnie) 3/4 szklanku brązowego cukru
- biały ryż
_
Wykonanie:
- Z litra mleka zostawiamy sobie 1/5 szklanki, a resztę podgrzewamy w garnku. Truskawki miksujemy/blendujemy.
- Dodajemy truskawki do mleka, mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając odstawione mleko i mieszamy. Rozpuszczoną z mlekiem czekoladę wlewamy do truskawego mleka i wszystko razem mieszamy.
- Można dodać cukru i całość lekko zagotować, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Można podawać z białym ryżem. Gotowe!
_
A tak prezentował się z innymi pysznościami w Kuchni ASP we Wrocławiu:
