Dzisiaj proponuję Wam na obiad papryki faszerowane prościutkim wegetariańskim farszem z sezonowych składników. Brązowy ryż możecie zastąpić zwykłym lub kaszą jaglaną. Do ryżu dodałam jesienny przysmak – dynię oraz wciąż smaczne pomidory, które nadają daniu kwaskowości, a tym samym lekkości i świeżości. Jednak w przypadku tego dania najistotniejsze są przyprawy, gdyż to one cudownie aromatyzują danie, sprawiając, że nawet najzagorzalszym mięsożercom nie brakuje w nim mięsa. Paprykę podajcie koniecznie z sezonową sałatą/surówką, np. z pomidorów. Polecam:)
Papryka faszerowana brązowym ryżem, dynią i pomidorami
Składniki:
- 3 duże papryki
- 1 duża cebula
- 200 gramów ryżu brązowego
- 3 ząbki czosnku
- ok. 150 – 200 gramów dyni (waga po wydrążeniu i obraniu)
- 2 pomidory ( u mnie lima), sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- oliwa
- sól
- pieprz kajeński lub chili
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- opcjonalnie ser na wierzch (mozzarella, parmezan, ser żółty) – użyłam parmezanu
Sposób przygotowania:
Ugotować ryż.
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek oraz przyprawy: kozieradkę, kumin, imbir, kolendrę, kurkumę oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego i razem przesmażyć, pilnując, by czosnek się nie spalił. Dodać pokrojoną w małą kostkę dynię, wymieszać. Dodać pomidory i razem dusić do miękkości dyni. Dynia powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna. Następnie dodać ryż. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem kajeńskim lub chili. Na koniec dodać natkę pietruszki. Wymieszać.
Papryki przekroić na połówki, wydrążyć, umyć i wypełnić farszem. Wierzch posypać startym serem, jeśli go używacie. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 25-30 minut. Serwować z sezonową sałatą/surówką.