O firmie Govinda pisałyśmy już wcześniej przy recenzji niespotkanych nam dotąd migdałów ziemnych Chufa jak i przy równie pysznej kaszce z owychmigdałów. Firma zaprezentowała nam coś całkiem nowego i przy tym nie zawiodła. Teraz mamy do spróbowania cztery warianty vege trufli i jesteśmy ciekawe czy ponownie zostaniemy pozytywnie zaskoczone :)
Nazwa:Trufle ACAI/ MANGO/DAKTYLOWO-KOKOSOWE/ CHUFA
Producent: Govinda Natur GmbH
Dystrybutor: PRO-ECO
Skład:
Trufle DAKTYLOWO-KOKOSOWE: daktyle* **, 4,5% wiórki kokosowe*, 4,5% olej kokosowy*
Trufle MANGO: 100% suszone mango* **
Trufle ACAI: daktyle* **, mielone migdały ziemne*, morele*, migdały*, 3% sproszkowany owoc acai*, olejek pomarańczowy*, sproszkowane owoce malin*
Trufle CHUFA: daktyle* **, mielone migdały ziemne (20%)*, suszone ananasy* **, olej słonecznikowy*, naturalny olejek cytrynowy*
* z upraw ekologicznych **Sprawiedliwy Handel – FAIR TRADE
Masa netto: 120 g
Wartości odżywcze:
Trufle DAKTYLOWO-KOKOSOWE: 100g/322 kcal, tłuszcz – 7,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 7,0g, węglowodany – 59,6g w tym cukry – 58,2g, białko – 2,1g, błonnik – 8,6g, sód – 0,01g
Trufle MANGO: 100g/ 289kcal, tłuszcz – 2,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,5g, węglowodany – 62,0g w tym cukry – 59,9g, białko – 3,0g, błonnik – 8,2g, sód – 0,10g
Trufle ACAI: 100g/ 362kcal, tłuszcz – 8,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,9g, węglowodany – 55,4g w tym cukry – 49,8g, białko – 4,1g, błonnik – 11,3g, sód – 0,01g
Trufle CHUFA: 100g/ 330kcal, tłuszcz – 7,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,8g, węglowodany – 61,3g w tym cukry – 53,5g, białko – 2,5g, błonnik – 9,6g, sód – 0,01g
Informacje dodatkowe: naturalnie słodkie, może zawierać śladowe ilości orzechów i sezamu.
Sklep:ekologiczny.pl, lista sklepów tutaj Cena: 15-19 zł
Nasza opinia
Wygląd:Bardzo lubimy kiedy w opakowaniach jest przezroczyste okienko i od razu możemy dojrzeć co pudełeczko w sobie skrywa a kolorowe opakowania skupiają uwagę. Napisy takie jak bio, vegan, raw dodatkowo zapewniają, że mamy do czynienia ze słodyczami w 100% pochodzenia naturalnego.
Smak:
Trufle DAKTYLOWO-KOKOSOWE:Na początek postanowiłyśmy spróbować wariantu najczęściej nam spotykanego. Jak smakuje kokos z daktylami? Ten kto nigdy nie jadł tego duetu ten nie wie co to są vege przekąski :D Karmelowa słodycz daktyli z intensywnym i dobrej jakości kokosem (na szczęście bez tego specyficznego smaku jaki zjełczały kokos lubi zostawiać) to ambrozja smaku! Duży plus też za fakt, że pomimo oleju kokosowego kuleczki nie są ani trochę tłuste.
Trufle MANGO: Skład – uwaga! 100% mango :D Fani tego owocu mogą być tutaj w równie 100% usatysfakcjonowani! Pyszny smak słodkiego mango bez zbędnych dodatków. Nie za słodki, idealna miąższowa konsystencja. Nic dodać, nic ująć tylko jeść :P
Trufle ACAI: Ta wersja jest już bogatsza o kilka składników m.in. o nasze już teraz ulubione migdały ziemne. Po spróbowaniu od razu czujemy olejek pomarańczowy. Co prawda zawsze piszemy, że nie lubimy cytrusów w słodyczach ale głównie chodzi nam a dodawane sztuczne i chemiczne aromaty pozostawiające nieprzyjemny gorzki posmak. Tutaj nic takiego nie ma miejsca, wręcz dzięki olejkowi trufle przypominają nam ciastka Delicje z pomarańczową galaretką :) Jest jeden minus, ponieważ jak się człowiek uprze to nawet znajdzie tutaj nuty moreli czy migdałów jednak są one skutecznie maskowane przez zbyt intensywny olejek, którego osobiście dałybyśmy tutaj o wiele mniej. W czasie jedzenia wysuwa się także malinowy kwasek, który daje o sobie znać gdy rozgryzie się pesteczkę tego owocu. Bardzo ciekawy miks smaków, którego nigdy wcześniej nie spotkałyśmy.
Trufle CHUFA: Te trufle jako jedyne są w formie kosteczek – swoją drogą ciekawe dlaczego :P Dzięki daktylom znów mamy bardzo słodkie karmelowe smaki, które przeplatają się nutami egzotycznego ananasa. W trakcie jedzenia można napotkać cząstki migdałów, które same w sobie nie są aż tak wyczuwalne pod naporem intensywnych owoców. Olejku cytrynowego nie da się pominąć ale nie jest on tak intensywny jak wcześniejszy pomarańczowy i nie zdominował całej kostki. Tylko po co użyto oleju słonecznikowego? Wolałybyśmy aby znalazł się tutaj olej kokosowy.
Podsumowanie: Wszystkie trufle zjemy z chęcią co do okruszka! Codziennie po dwie kuleczki/kosteczki będziemy dodawać sobie do śniadania bądź deseru, gdyż czujemy, że super będą smakować wraz z owsianką czy budyniem, którego już nie będziemy musiały przy okazji niczym słodzić :) Dodatkowo kiedy obejrzałyśmy wszystkie dostępne smaki trufli jakie można kupić to aż ślinka cieknie na sam widok (klik) . Trzeba przyznać, że jest wiele ciekawych smaków do spróbowania. Pandy polecają!
Trufle MANGO
Ocena: 6 pand
Trufle ACAI/DAKTYLOWO-KOKOSOWE/ CHUFA
Ocena: 5,5 pandy
_______________________________________
Zapraszamy Was także na nasz Instagram! Znajdziecie tam nasze słodkie śniadania, trochę naszych zdjęć i w ogóle więcej pandziej prywaty :)