Pyszna, lekka, wiosenna surówka Mamy teraz sezon na młodą, kruchą i niezwykle pyszną młodą kapustą, więc oprócz kapuśniaków i bigosów wykorzystujmy ją jeszcze do przyrządzania wspaniałych surówek Oto moja propozycja…
Składniki:
- 1/2 średniej główki młodej kapusty białej
- 1/2 niewielkiej cebuli (najlepiej również młodej)
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 niewielkie ogórki
- 5-8 rzodkiewek
- 1/2 pomidora
- garść koperku
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy/oleju
Kapustę drobno siekamy, podobnie postępujemy z cebulą. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie kroimy w drobne paseczki lub kosteczkę paprykę oraz pomidora, ogórki i rzodkiewkę – w plasterki lub półplasterki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz do smaku oraz olej/oliwę i ponownie wszystko mieszamy.
Smacznego