W końcu mam chwilę wolnego by móc tu coś wrzucić. Za mną ciężki zaliczeniowy tydzień (do tej pory wszystko zdane), a przede mną jeszcze 3 egzaminy... Dlatego potrzeba mi dużo siły, a nic tak jej nie dodaję jak zupy kremy. Jestem ogromną ich fanką, a do moich ulubionych należy ten z porów.
Jak większość dań które przyrządzam jest szybki i prosty.
Co potrzebujemy:- 2 pory
- 330 ml śmietany 30%
- 500 ml bulionu
- 2 kawałki czerstwego chleba
- sól, pieprz
Co robimy:
- Kroimy pory w plastry i podsmażamy je na maśle. Dodajemy do nich 1 pokrojony w kostkę kawałek chleba.
- Pory z chlebem dodajemy do buliony i zagotowujemy. Następnie całość blendujemy. Doprawiamy do smaku.
- Ubijamy delikatnie śmietanę i dodajemy do powstałego kremu.
- Drugi kawałek chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
- Zupę wlewamy do miseczek i posypujemy grzankami.
Zupa jest delikatna i bardzo pożywna!
A ja moi drodzy powoli, powoli wracam tu :)
Trzymajcie się i miłego weekendu!