Wielkimi krokami zbliża się Sylwester. Dopiero co skończyły się święta, a już jutro powitamy nowy rok. Mam nadzieję, że po świętach nie macie dość słodkiego, bo w dzisiejszym poście czekolada:).
Zima to okres, który kojarzy się z wielkim kubkiem brązowego płynu, który bynajmniej nie jest kawą. Z piankami, bitą śmietaną. Kto nie kocha czekolady kiedy za oknem śnieg, jednak w sylwestra pije się szampana, nie czekoladę, co nie znaczy, że tego dnia jej zabraknie. Dwie tabliczki rozpuściłam, dwie posiekałam i mam brownie i ciasteczka!
New Year's Eve is comming quickly. Christmas has just ended and tomorrow we'll welcome next year. I hope you are not sick of sweets after Christmass, because today's post is full of chocolate:).
Winter is tht time of a year tha assosiates best with big mug of got chocolate. With marshmallows or whipped cream. Maybe with a pinch of cinnamon? Who doesn't love it when it's cold and snowy outside, but in New Year's Eve you drink shampaigne, not hocolate. It doesn't mean that wo won't have this goodnes that day. I've melted two bars, chopped another two and now I have brownie and cookies!
Ciasteczka z czekoladą/ Chocolate chip cookies
przepis na około 50 ciastek/ recipe for about 50 cookies
są chrupiące na zewnątrz i delikatnie miękkie w środku/
they are crunchy outside and delicately softer inside
źródło/source
-1/2 szklanki płatków owsianych -2 1/4 szklanki mąki pszennej
-225 g miękkiego masła
-3/4 szklanki brązowego cukru
-3/4 szklanki białego cukru
-1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka soli
-1/4 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka soku z cytryny
-2 jajka
-2 tabliczki czekolady-posiekane
W malakserze zmiksuj płatki owsiane. Wymieszaj je z mąką, sodą, solą i cynamonem.
Masło utrzyj w mikserze z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj jajka i ponownie zmiksuj.
Dodaj stopniowo część mąki. Kiedy masa zacznie się robić twarda, wyłącz mikser i resztę mąki wmieszaj szpatułką, bądź ręką. Na końcu dodaj czekoladę.
Odstaw masę w zimne miejsce na około godzinę. Po tym czasie formuj w dłoniach, lub za pomocą łyżeczki kuleczki, spłaszczaj je delikatnie i układaj w odstępach na blaszce.
Piecz w 160* z termoobiegiem przez około 14 minut.
-1/2 cup oatmel
-2 1/4 cup wheat flour
-225 g butter softened
-3/4 cup brown sugar
-3/4 cup white sugar
-1 tsp baking soda
-1 tsp salt
-1/4 tsc grounded cinnamon
-1 tsp lemon juice
-2 eggs
-2 bars chocolate
Blend oats. Mix them with flour, soda, salt and cinnamon.
Using a mixer mash butter with sugar and lemon juice. Add eggs still mixing. Then slowly add small part of dry ingredients mixture. When the batter will start getting tough turn off the mixer, add the rest of flour and knead with your hand or with a spoon. At the end add chocolate.
Put cookies batter in a cold place for about an hour. After that time form small bowls with your hands flat them a bit and put on a baking tray leaving some space bettween them.
Bake cookies for about 14 minutes in 160*C with air flow.
Brownie
jest ciężki i czekoladowe, ale nie płynne dzięki czemu może zabrać na wynos/
it's heavy and very chocolate, but not melted inside so you can take it out with you
-200 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
-200 g masła
-3 jajka
-125 g mąki
-125 g cukru
-ziarna z połowy laski wanilii
Włóż masło do garnuszka, kiedy zacznie się roztapiać dodaj czekoladę i mieszając roztapiaj wszystko, aż składniki się połączą. Dodaj cukier i nadal podgrzewaj, aż się rozpuści. Odstaw masę z palnika, dodaj wanilię i pozostaw do ostygnięcia.
Do masy czekoladowej wbijaj po jednym jajku i dokładnie mieszaj za pomocą rózgi. Dalej mieszając stopniowo dodawaj mąkę.
Przełóż masę de foremki i piecz w 170* przez około 25 minut.
-200 g dark chocolate (into pieces)
-200 g butter
-3 ggs
-125 g sugar
-125 g flour
-vanilla beans from half of vanilla pod
Put butter into a pod and heat it up. When it starts melting add chocolate, still heating and mixing from time to time melt them until they combine.
Add sugar and melt it into chocolate then tahe the pod out of oven and cool.
Add eggs to chocolate one after another and mix thouroughly. Then add flour and again mix.
Put chocolate batter into baking form ant bake cake in 170*C for about 25 minutes.
Smacznego, Laura