Wielkanoc już jutro. Ja na te święta się średnio cieszę, bo nie mogę nic jeść. Nie mogę jajek, pasztetów, szynek wieprzowych, kotletów, pieczeni itd. Zostaję przy swoim czerstwym pieczywie, kurczaku i ryżu z gotowaną marchewką. Nie mogę jeść ciast, więc pieczenie też nie sprawia takiej przyjemności. Po miesiącu diety język coraz bardziej mi lata i chciałby zjeść wszystkiego czego nie mogę. Nawet nie wyobrażacie sobie jak bardzo chce mi się zjeść kawałka czekolady... Pocieszam się jedynie tym, że zrobię sobie babkę drożdżową, oczywiście bez żadnych dodatków i taką lekko czerstwawą zjem, aby uczcić Święta Wielkiej Nocy.
W ramach buntu dla rodziny też nie piekę dużo. W zasadzie postawiłam na prosty sernik z zeszytu mamy i już. Nie chce siebie jeszcze bardziej katować tworząc pyszne mazurki, babki, serniki, makowce, których i tak potem nie zjem. Ten sernik to taka prostota i klasyka. Dla wzbogacenia polałam go białą i mleczną czekoladą, aby dopełnić smak sera. Wyjęty z lodówki jest kremowy i bardzo pyszny, więc polecam nie tylko na Święta :)
Z okazji tych Świąt życzę Wam przede wszystkim zdrowia, spokoju, wyciszenia i dużo miłości. Spędźcie te dwa dni w rodzinnej atmosferze, z przyjaciółmi! Oby pogoda dopisała i żeby można było wyjść na spacer poczuć wiosnę :) Wesołych Świąt!Sernik na biszkoptachSkładniki:3 paczki biszkoptów języczków z cukrem
1kg sera białego w wiaderku (użyłam President)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
50g mlecznej czekolady
50g białej czekolady
Przygotowanie:Tortownicy (u mnie o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty układamy gęsto na dnie tortownicy. Jajka wraz z cukrem ubijamy na jasną i puszystą pianę. Dodajemy ser, mąkę i kaszę manną. Mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do momentu aż składniki się połączą. Masę serową wylewamy na biszkopty i sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu i pieczemy ok. 60-70 minut. Sernik studzimy w piekarniku, z otwartymi drzwiczkami. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każda oddzielnie) i polewamy nią wystudzony sernik. Sernik najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego!

