Składniki:
forma o średnicy 26-28 cm
Cieniutkie ciasto kruche wytrawne:
50 ml zimnej wody
150 g mąki
75 g masła, pokrojonego na kawałki
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
125 g pstrąga wędzonego
70 g sera camembert naturalnego
1 jabłko, najlepiej szara reneta
garść orzechów włoskich
80 ml śmietany 30% w kartoniku
4 jajka
sól, pieprz świeżo mielony
sok z połówki cytryny
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni, góra-dół.
2. W misce wymieszaj mąkę z masłem, dolej zimnej wody i połącz składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją na ciasto o średnicy nieznacznie większej niż średnica formy na tartę.
3. Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze rozłóż rozwałkowane ciasto, ugnieć je palcami, dokładnie dociskając do dna i brzegów formy. Podziurkuj ciasto widelcem.
4. Na cieście połóż obciążenie. Włóż formę do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zdejmij obciążenie, pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez ok. 7 minut do bardzo lekkiego zarumienienia. Wyjmij z piekarnika.
5. Pokrój pstrąga na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny. Połóż kawałki ryby na dnie tarty.
6. Obierz jabłko ze skórki, przekrój na pół, a następnie każdą połówkę pokrój na cienkie plasterki. Rozłóż je między kawałkami pstrąga.
7. Pokrój ser camembert na plasterki, połóż na jabłkach i pstrągu. Posyp całość orzechami włoskimi.
8. W misce rozmieszaj jajka i śmietankę, dodaj sól i pieprz. Masę wylej na przygotowaną tartę.
9. Wstaw do piekarnika, piecz w 190 stopniach przez 22 minuty.