Tradycyjna włoska frittata to rodzaj omletu, w którym masę jajeczną miesza się z warzywami a następnie smaży na maśle. Słowo „frittata” pochodzi od włoskiego „friggere”, co znaczy dokładnie „smażyć”. Ja wybrałam zdrowsze rozwiązanie, zapiekając mój omlet w piekarniku.
Składniki:
3 duże jajka
3 białka dużych jajek
1 szklanka (250 ml) mleka (użyłam 1,5 %)
250 g ugotowanych, odsączonych i pokrojonych brokułów
1 papryka (lub np. pół papryki czerwonej, pół zielonej, aby nadać więcej koloru)
ok. 15 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
opcjonalnie 1/3 małej cukinii startej na tarce o grubych oczkach, odsączonej
8 plasterków szynki, pokrojone
około 3/4 do 1 szklanki startego sera cheddar
2 łyżki serka wiejskiego
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra, dół).
2. Formę o średnicy około 20 – 24 cm nasmaruj bardzo cienko masłem (lubię mniejsze formy, wtedy frittata ma większą grubość).
3. Na dnie formy ułóż warzywa (paprykę, brokuły, pomidory, cukinię) i szynkę. Posyp połową sera.
4. W misce rozmieszaj jajka, białka jajek, mleko i serek wiejski. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Polej warzywa i szynkę masą jajeczną. Posyp pozostałym serem.
6. Piecz przez 45-55 minut, aż frittata zetnie się na całej powierzchni i będzie zarumieniona.