Mak dalej na tapecie. Tym razem przepis, który mnie zaskoczył swoim smakiem. Zdecydowanie makowiec po japońsku to wypiek skierowany do osób lubiących mocno wilgotne smaki. W ostatnim czasie jest to przepis, który staje się coraz popularniejszy.Ma...
Kurczak po Japońsku Kurczak po Japońsku potrawa, nieco kontrowersyjna , z uwagi na zadziwiającą ilość octu i sosu sojowego, a mimo to , albo właśnie dlatego , naprawdę , smaki Read More ...
Artykuł Kurczak po Japońsku pochodzi z serwisu Ogrodnik...
Od niedawna w sieci sklepów Lidl pojawiły się ryżowe kanapki, wkraczamy zatem w nową erę powszechnego dostępu do przejawów kuchni japońskiej w mniej elitarnej formie i cenie niż sushi. Kusząca wizja, prawda? W Japonii onigiri (inaczej omusubi) to chleb...
Ryba po japońsku Święta tuż tuż, to najwyższa pora by przygotować i zaplanować wielkie gotowanie. Może rybę po japońsku? Zgodnie z naszą polską tradycją większość dań składa się z ryb, przygotowywanych na różne sposoby. Ryba po japońsku z całą pe...
Ryżowe trójkąty to absolutna miłość Małej Pyzy, a wyjazd do Japonii tylko ją wzmógł. Przetestowaliśmy onigiri ze sklepów konbini, wypasionych delikatesów, restauracji (grillowane onigiri zatopione w zielonej herbacie!), a nawet z… kulinarnego muzeum. D...
Onigiri to uformowany ryż - w kulkę, w trójkąt, w wałeczek. Lub w inny kształt. Tu pisałam o onigirii pokazywałam swoje ulubione onigiri.Jak przystało na bento po polsku - robiłam też onigiri z kaszy :) Czyli aktualizacja - onigiri to uformowane ...
Ryba po grecku Po opublikowaniu przepisu na sałatkę ze śledziem po studencku przyszedł czas na danie które również bardzo często występuje na świątecznych polskich stołach. Daniem tym jest ryba po grecku. W pierwszym zamiarz...
Na akcję Wspólne gotowanie z Formułą organizowaną przez Red and Pale jakoś nigdy nie mogę zdążyć. Nawet dziś dodaję przepis ostatnim rzutem na taśmę ;) Ale jest, to się liczy :)Tradycyjne onigiri w Japonii traktowane są jak kanapki. To po prostu ryżowa...